Wie doet wat en wanneer? Vijf Nederlandse mantelzorg apps op een rijtje

Het coördineren van mantelzorg kan een pittige klus zijn. Welke boodschappen moeten er gebeuren, wanneer is de afspraak bij de dokter en wie gaat daarmee naartoe? Hoewel een communicatie-app als Whatsapp het al makkelijker maakt om met een groep in één omgeving te communiceren, zijn er ook speciale mantelzorg apps en platforms waarmee de praktische zaken rondom mantelzorg geregeld en afgestemd kunnen worden en alle betrokkenen op de hoogte blijven.

In Nederland zijn er verschillende apps die u als mantelzorger kunt downloaden. Deze apps zijn doorgaans gratis en te gebruiken op smartphones en tablets en soms op de computer. Wat alle apps gemeen hebben is dat ze ernaar streven om het geregel rondom mantelzorg te minimaliseren en zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kunnen ouders, (klein)kinderen, buren of vrijwilligers zich focussen op het bieden van de beste zorg, hulp en gezelligheid.

Fello

Fello wordt ook wel de nieuwe familieagenda genoemd. In deze gratis (web)app kunnen alle betrokken familieleden de zorg rondom de zorgvrager coördineren in een agenda gecombineerd met een chat functie. In de agenda kunnen afspraken, doktersbezoeken of uit te voeren klusjes worden bijgehouden. Gebruikers kunnen aangeven hier zelf bij te zijn, of via Fello vragen of een andere mantelzorger mee kan gaan of een klusje kan doen. In de chatfunctie kunnen updates met elkaar gedeeld worden, zowel in tekst als met foto’s. Van medische uitslagen of verwijsbrieven, tot gezellige familiefoto’s van de verjaardag. Gebruikers delen hun emailadres met Fello en kunnen zelf kiezen van welke berichten ze zogeheten push notificaties of meldingen willen ontvangen. Fello is te gebruiken op iOS en Android toestellen (smartphone en tablet) en in de online omgeving op de computer.

MiessAgenda

In deze gratis app kan een kleine groep, bestaande uit familie, vrienden, buren en de zorgvrager zelf, gezamenlijk afspraken maken en contact leggen. Alle deelnemers kunnen afspraken in de agenda zetten en hier mensen voor uitnodigen. Andere deelnemers kunnen deze uitnodiging accepteren of overslaan als het niet uitkomt. Zo wordt in de agenda overzichtelijk wanneer wat moet gebeuren, of er iemand mee moet gaan en of dit al geregeld is. Het is ook mogelijk om per dag aan te geven wat er speelt, bijvoorbeeld rondom medicatie, de andere informeren wat een boek ‘vader of moeder’ aan het lezen is of dingen die in huis spelen. MiessAgenda is beschikbaar voor iOS en Android (smartphone en tablet). In deze video vertelt een gebruiker over zijn ervaring met de app.

Myinlife

De app Myinlife is specifiek gericht op mantelzorg aan mensen met dementie. Samen met de zorgvrager nodigt een mantelzorger mensen in de omgeving uit om gebruik te maken van MyinLife. In Myinlife kunnen berichten, ervaringen, afspraken en verzoeken worden gedeeld. Via de agenda-functie kan er hulp worden gevraagd aan de omgeving, bijvoorbeeld vervoer naar een afspraak of het ophalen van een recept. Het is ook mogelijk om in de app berichten te sturen, naar alle mensen in de ‘cirkel’ of naar één iemand persoonlijk. In de ‘Kompas’ functie van de app kunnen mensen terecht voor informatie over dementie en alles wat hierbij komt kijken. Myinlife is een onderdeel van dementie.nl, een online platform van Alzheimer Nederland. De website is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers en andere naasten van mensen met dementie. Myinlife is mede-ontwikkeld door Alzheimer Centrum Limburg en kan gratis gedownload worden op iOS en Android smartphones en tablets.

Nettie

Deze regelapp verbindt alle mantelzorgers aan elkaar om afspraken en activiteiten te plannen. Als gebruiker van Nettie zie je welke taken openstaan en welke bij jou op de agenda staan. Zo zorg je dat het bezoek gespreid wordt en dat er zeker weten iemand is om de lift naar de huisarts te regelen. Nettie is beschikbaar op iOS en Android smartphones en tablets en kan ook op de laptop gebruikt worden.

ShareCare

In ShareCare kan een mantelzorger een groepje maken en daarin familieleden, vrienden, buren of vrijwilligers uitnodigen om samen de zorg voor iemand op te nemen. In de app kan er op een veilige manier worden gecommuniceerd: over de boodschappen, het bezoek aan het ziekenhuis of de nieuwe medicijnen. In de agenda kunnen afspraken worden genoteerd en kunnen deelnemers hun bezoeken afstemmen. ShareCare is geschikt voor iOS, Android en Windows (smartphone, tablet) en kan ook op de laptop gebruikt worden. Als één van de weinige apps heeft ShareCare een betaalde premium app. Voor 6,95 euro per maand kunnen gebruikers onder andere professionals toevoegen, onbeperkt foto’s en bestanden uploaden en inschrijven op agendapunten.

Er zijn nog geen reacties

Reageren