Zelfmeetapparatuur voor thuis steeds slimmer

Hoewel het al weer veertig jaar geleden is dat de eerste stappenteller op de markt werd gebracht, is het pas sinds kort gebruikelijker aan het worden dat mensen via hun mobiele telefoon of een tracker om hun pols hun stappen bijhouden. Hetzelfde geldt voor slaap: voorheen was het bijhouden van je slaap iets wat in een slaapcentrum gebeurde, maar door de komst van slimme apps en wearables kunnen we allemaal onze slaap registeren. De ontwikkelingen lopen nog steeds volop door.

Op Digitale Zorggids heeft u al vaker kunnen lezen over activity trackers. Dat zijn slimme banden met sensoren er in die onder andere uw stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën en soms ook hartslag kunnen meten. Die trackers zijn gekoppeld aan apps voor op uw smartphone, waarop u deze gegevens kunt uitlezen en vergelijken. Sommige mensen kiezen ervoor om een activity tracker te dragen als steuntje in de rug om wat meer aan lichaamsbeweging te doen. Anderen dragen er een om hun sportprestaties bij te houden.

Veel trackers hebben ook de functie dat ze slaap kunnen registeren. Net zo nauwkeurig als in een medisch slaapcentrum is dat niet, maar op basis van uw beweging en hartslag kan zo’n band wel iets zeggen of de kwaliteit van uw slaap. Naast trackers die u op uw lichaam draagt, zagen we in de afgelopen jaren ook producten op de markt komen die in of naast het bed geplaatst worden en op die manier uw slaap bijhouden. Bijvoorbeeld de slaapsensor van Beddit.

De technologie achter deze producten ontwikkelt steeds verder door. Er komen dan ook steeds meer nieuwe producten op de markt die beloven nog nauwkeurig slaap te meten, of u zelfs beter te laten slapen. Zo lanceerde Philips vorige week de SmartSleep. De SmartSleep is een hoofdband die eruitziet als een omgekeerd petje. In de hoofdband zitten verschillende sensoren en twee speakers verwerkt. Door middel van de sensoren in de band wordt gemeten hoe iemand slaapt en hoe zijn of haar slaapcyclus eruitziet (van lichte, diepe tot REM-slaap). De speakers in de band produceren nauwelijks hoorbare tonen, een soort witte ruis, die ervoor moet zorgen dat iemand langer in diepe slaap blijft. Mensen die met de SmartSleep op slapen, zouden volgens Philips beter slapen en energieker wakker worden.

Nokia Health, de gezondheidsafdeling van het telefoonmerk Nokia, bracht ook een nieuw slaap product uit. De zogeheten Nokia Sleep is een matje dat in het bed gelegd wordt. In het matje zitten sensoren die beweging, ademhaling en hartslag meten. Nokia Sleep geeft iedere ochtend een slaap score aan de gebruiker, op basis van de lengte van de slaap, de slaapkwaliteit en het eventuele snurkgedrag. Het idee achter het slaapmatje van Nokia, maar ook achter andere slaaptrackers en – wearables, is dat inzicht hebben in je slaapgedrag ervoor zorgt dat je hier actief aan kunt werken. Bijvoorbeeld door uit te testen welk effect sporten, gezonder eten of geen televisie voor het slapengaan heeft. In de app van Nokia Health kunt u die informatie ook allemaal bijhouden.

Voor patiënten met hart- en vaatziekten kondigde Omron, bekend van hun bloeddrukmeters, ook een interessant nieuw product op de markt: de HeartGuide. De HeartGuide is een smartwatch en draagbare bloeddrukmeter ineen. Daarmee is Omron één van de allereerste die een dergelijk product op de markt brengt. Er zijn volop smartwatches met een ingebouwde hartslagmeter, maar nog niet met een ingebouwde bloeddrukmeter. Omron gebruikt in de smartwatch dezelfde technologie als Omron bovenarm-bloeddrukmeters, maar dan voor om de pols. De HeartGuide kan naast beweging, slaap en verbrande calorieën dus ook bloeddruk meten. Het slimme horloge wordt momenteel getest in de Verenigde Staten, Omron hoop dat HeartGuide dit jaar op de markt komt.

Meer lezen over digitale zorg bij hart- of vaatziekten?

25 januari 2018
Zelfmeetapparatuur voor thuis steeds slimmer

Er zijn nog geen reacties

Reageren