Zo komt u aan uw eigen medicatiedossier

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een computer, tablet of smartphone en toegang tot internet. Papieren fotoboeken maakten plaats voor digitale fotoalbums, toegangskaartjes en vliegtickets hoef je niet meer te printen en je boodschappenlijstje kun je met de apps van Appie of Jumbo.

Je zou dus denken dat we inmiddels ook alle informatie over ons medicijngebruik digitaal bijhouden, zodat je alle gegevens overal en altijd bij de hand hebt. Bij de dokter, bij de apotheek of in het buitenland bij een vervelende situatie. 

Toch is het digitaal bijhouden van alle belangrijke informatie over de medicijnen niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. De grote vraag is namelijk: hoe kom je aan die informatie? Is er een centrale plek waar je kunt inloggen, en waar je alle recepten die voor je zijn uitgeschreven door de dokter terug kunt vinden? Om u maar meteen uit de droom te helpen: zo’n online site of app is er nu nog niet. De informatie over de medicijnen die u gebruikt is soms wel digitaal in te zien of te downloaden, maar dan zult u een rondje moeten maken langs alle zorgaanbieders waarmee u te maken heeft. 

De huisarts, uw apotheker, het ziekenhuis en het verpleegtehuis, ze houden allemaal informatie bij over het medicijngebruik van hun patiënten. Maar wel allemaal in een hun computersysteem. En daar kunt u als consument lang niet altijd gemakkelijk bij komen. 

Wanneer u een zogeheten medicatieoverzicht op papier wilt meenemen na een bezoek aan huisarts, apotheek of ziekehuis, dan is dat meestal geen probleem. Men kan zo een printje voor u uitdraaien. Dat gebeurt bijna altijd standaard bij ontslag uit het ziekenhuis. En uw vaste apotheek kan ook direct een uitdraai maken van de medicijnen die u gebruikt. Volgens hun computersysteem natuurlijk: of u ze ook echt nog gebruikt is iets dat u alleen zelf kunt weten. 

Toch begint er schot te komen in digitale informatie over uw medicijnen. Huisartsen en ziekenhuizen bieden hun patiënten steeds vaker een toegang tot een zogeheten patiëntenportaal. Dat is een beveiligde website waarin u (delen van) uw medische dossier kunt inzien. Een actueel medicatieoverzicht is een belangrijk onderdeel van dat medische dossier. De meeste systemen laten u dan ook zien welke medicijnen u volgens de huisarts of de specialist op dit moment gebruikt. Apotheken bieden soms ook al een inlog op een beveiligde website. Nog mooier is natuurlijk een app die meteen is gekoppeld met het systeem van de apotheek. De apotheken van BENU en Service Apotheek, dat zijn er bij elkaar al honderden, bieden al zo’n app. 

De BENU app: een voorbeeld van een app waarin u uw medicatieoverzicht kunt bekijken en aanpassen

U heeft dus steeds vaker toegang tot de systemen van uw zorgaanbieders. Maar dat wil helaas nog niet zeggen dat u deze gegevens makkelijk kunt downloaden naar uw eigen pc of smartphone. Het is natuurlijk niet erg praktisch om voor een compleet overzicht elke keer te moeten inloggen op de sites van huisarts, ziekenhuis en apotheek. Bovendien gebruiken die soms andere namen voor hetzelfde geneesmiddel, en dat is voor een leek natuurlijk abracadabra, tenzij je er echt studie van maakt. 

De hoop is dan ook dat alle zorgaanbieders in de komende jaren computersystemen gaan gebruiken waarmee u met een druk op een knop uw medicatie informatie direct kunt inladen in uw eigen persoonlijke gezondheidsomgeving. Hoe dat dossier van uzelf werkt, of het een app of een website is, en wie de maker is, dat zou niet moeten uitmaken. Als iedereen met hetzelfde systeem werkt, dan kun je probleemloos gegevens uitwisselen. Maar zover is het nog niet. Voor meer informatie over dat persoonlijke gezondheidsomgeving kunt u terecht op http://www.medmij.nl/.

1 reactie

Reageren