Zorg bij de huisarts regel je zelf - via een app

In een korte tijd werden twee nieuwe initiatieven gelanceerd: Uw Zorg online en Dokter Dichtbij. Met deze apps kunnen patiƫnten digitaal een afspraak maken bij hun huisarts, een herhaalrecept bestellen of een e-consult doen. Hoe werken deze apps? En kunt u er ook gebruik van maken?

Een op de drie patiënten wil graag meer digitale contactmogelijkheden met de huisarts, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van Nictiz. Steeds meer huisartsen springen daar op in door een website of patiënten portaal te bieden. Hierop kunnen patiënten bijvoorbeeld afspraken maken, een vraag stellen (e-consult), een herhaalrecept opvragen of hebben zij inzage in hun medicatiedossier. Maar digitale dienstverlening via een gebruiksvriendelijke app is nu nog een zeldzaamheid bij huisartsen. Maar dat lijkt dus te gaan veranderen. 

Uw zorg online 

Om het aanbieden van digitale diensten nog makkelijker te maken voor huisartsen, heeft het Nederlandse bedrijf Pharmeon de app Uw Zorg online ontwikkeld. Huisartspraktijken die gebruik maken van het portaal van Pharmeon kunnen Uw Zorg Online als extra service aan hun patiënten aanbieden. Met deze app kunnen patiënten eenvoudig en veilig zelf allerlei zorg bij de huisarts regelen. 

Met de app Uw Zorg online kunt u een afspraak maken, een herhaalrecept aanvragen of een vraag stellen aan uw huisarts

De app is gratis te downloaden in de iOS en Android appstores. Gebruikers kunnen hun inloggegevens van het portaal bij de huisarts gebruiken om in de app in te loggen. Als u daar nog geen gebruik van maakt, dan moet u zich eerst registeren bij uw praktijk. Vervolgens vindt er een controle plaats door de praktijk en wordt de app aan het account van het portaal gekoppeld. De app is vervolgens beveiligd met een beveiligingscode van vijf cijfers die u zelf kiest. De lijst met aangesloten huisartsen is nu nog beperkt (50 praktijken op 8 mei), maar wordt dagelijks uitgebreid. U kunt gebruik maken van de app zodra uw huisarts zich heeft aangesloten. Kijk voor meer informatie op uwzorgonline.nl.    

Dokter Dichtbij 

Ook patiënten in de regio Deventer kunnen sinds deze maand gebruik maken van de app Dokter Dichtbij. Een app om ’s avonds laat of in het weekeinde een doktersafspraak maken, onderweg snel een herhaalrecept regelen of om met hun mobiel een vraag te stellen aan de huisarts. Wanneer de arts de vraag heeft beantwoord, dan ontvangt de betreffende patiënt een e-mail met een link om in te loggen in de app, waar het antwoord te vinden is. 

Tweeënzestig lokale huisartspraktijken bieden inmiddels al Dokter Dichtbij. De app werd ontwikkeld door een huisartsencoöperatie en een grote zorgverzekeraar in regio Deventer. Volgens de coöperatiedirecteur worden goede dienstverlening en beschikbaarheid steeds belangrijker in de zorg. “Veel patiënten zijn helemaal gewend hun zaken digitaal te regelen. Het is tijd dat we daar als huisartsen op inspringen. Overigens wel als aanvulling op het vertrouwde persoonlijke contact, want dat blijft natuurlijk gewoon bestaan.”  

De app Dokter Dichtbij wordt sinds kort door 62 huisartspraktijken in de regio Deventer aangeboden

Om gebruik te maken van Dokter Dichtbij moet u eenmalig uw gegevens achter laten: naam, e-mail, geboortedatum en geslacht. U kiest zelf een wachtwoord. 

Bent u benieuwd of u al gebruik kunt maken van Dokter Dichtbij of Uw Zorg Online? Of wilt u weten of uw zorgverlener een andere digitale service biedt? Vraag het eens na bij uw huisarts.

Er zijn nog geen reacties

Reageren