Zwanger? 5 gratis apps die je info geven over babygroei, sport en het bijbehorende psychologische proces

Ben je zwanger? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor je kan betekenen en vond apps die de groei van je baby laten zien, die je verantwoorde sportoefeningen geven en die je inzicht geven in het psychologische proces tijdens zwanger zijn.

Tijdens je zwangerschap kan het leuk en nuttig zijn om informatie te lezen over je veranderende lichaam en de ontwikkeling van de baby (of baby’s) in je buik. Dankzij allerhande apps voor op je smartphone of tablet kun je zelf ook van alles lezen, terugvinden en registeren. Wij selecteerden enkele apps die veel gebruikt worden en of veel positieve reviews kregen.  

Van lijnzaadje tot meloen 

De Engelse app The Bump (iOS | Android | gratis) is een welbekende en veel gebruikte zwangerschappsapp. Iedere keer vertelt deze app hoe groot de baby op dat moment is (waarbij ze altijd een vergelijking met fruit of groente maken) en welke ontwikkelingen de baby doormaakt. Daarnaast bevat de app relevante artikelen, veelgestelde vragen en een overzicht van to-do’s van week tot week – bijvoorbeeld het maken van een afspraak bij de verloskundige of het regelen van kraamzorg. 

 

 

De Engelstalige app The Bump is een van de meest gebruikte zwangerschapsapps

Blijf je goed voelen

De Nederlandse app Wellmom (iOS | Android | gratis) helpt aanstaande moeders bij het psychologische proces dat hoort bij een zwangerschap (en de periode daarna). De app is bedoeld om stress te verminderen en positiever te zijn. De app biedt onder andere interactieve lessen hoe jij en de baby je goed kunnen voelen. Wellmom bevat daarnaast quick tools, om je snel wat beter te voelen, handige tips en de mogelijkheid om een stemmingsdagboek in te vullen. Wellmom werd ontwikkeld door een Amerikaans technologiebedrijf gericht op mentale gezondheid en het Trimbos-instituut, het Nederlandse Instituut van Mentale Gezondheid en Verslaving.

 

 

De app Wellmom werd ontwikkeld door het Trimbos instituut en richt zich op psychologische proces dat hoort bij een zwangerschap 

Checklists

In de app Zwanger en Zo! (Android | gratis) staan talloze handige lijstjes. Bijvoorbeeld met wat je wel en niet mag eten (samengesteld in samenwerking met het Voedingscentrum) of met wat er in de vluchtkoffer moet en wat er niet in baby’s uitzet mag ontbreken. Aanstaande moeders kunnen wekelijks hun buik fotograferen en in de galerij van de app opslaan en de groei bekijken. En mocht het zover zijn, dan bevat de app ook een weeën timer. 

Blijven bewegen 

Zolang de verloskundige of gynaecoloog daar akkoord mee gaat, doe je er goed aan om tijdens je zwangerschap te blijven bewegen. Je zult je work-out routine echter wel wat moeten aanpassen. De app Pregnancy Workouts Free (Android | gratis) heeft per trimester oefeningen verzameld. De oefeningen zijn allemaal onder de twintig minuten. Als je meer oefeningen wilt kun je ook de betaalde versie van de app nemen.

Zwangerschapsyoga 

Een fijne manier om te ontspannen tijdens de zwangerschap is door het doen van yoga. Deze vorm van sport kan onder andere zwangerschapskwalen helpen verminderen. De app Prentale Yoga (iOS | gratis) is een uitgebreide fitness app gericht op zwangere vrouwen. De app bevat yogaoefeningen gesorteerd per trimester.  

Meer weten?

- DigitaleZorgGids: Zwangerschap (apps en platforms over zwangerschap)
- De digitale zorg van Loes (28) tijdens haar zwangerschap

 

Er zijn nog geen reacties

Reageren