Wat is digitale zorg?

Hotels boeken, een studie volgen, kleding kopen, een verhuizing doorgeven, contact met vrienden of familie, solliciteren, onze bankzaken regelen: bijna iedereen doet elke dag wel iets met internet of een smartphone. We weten inmiddels simpelweg niet beter dan dat computers, tablets en mobiele telefoons onze wereld vergroten. Alles is met een muisklik van ons verwijderd. Het is dan ook niet raar dat je internet en andere digitale techniek ook steeds vaker ziet in de zorg. We spreken daarbij over digitale zorg of eHealth, maar eigenlijk zijn die termen alweer bijna achterhaald. Immers: het onderscheid tussen ‘gewone’ zorg en digitale zorg wordt steeds kleiner.

Wat kan je met digitale zorg?

Smartphones en tablets zijn door hun ingebouwde camera’s volwaardige apparaten om een video-consult met je huisarts of dermatoloog te doen. Je kan daarvoor gewoon thuisblijven, en spreek met de dokter via je beeldscherm. Slimme bloeddrukmeters of weegschalen sturen de door je thuis gemeten gegevens direct door naar je zorgverlener, zodat je op afstand in de gaten gehouden kan worden. 

Apps en sites gericht op voeding en beweging zorgen ervoor dat je meer dan ooit grip kunt houden op je ziekte en gezondheid. Of je nu diabetes, COPD of astma hebt: er zijn talloze apps die je ondersteunen bij het leven met een ziekte. Online zelfzorgplatforms zorgen ervoor dat je zelf met behulp van je zorgverlener kan werken aan persoonlijke gezondheidsdoelen zoals stoppen met roken, twintig kilometer fietsen of gewoon weer kunnen wandelen met de kleinkinderen. 

Zoals je gewend bent online te reserveren in een restaurant of uw contactlenzen na te bestellen, zo kun je tegenwoordig steeds vaker zelf online een afspraak maken op de poli of digitaal een herhaalrecept aanvragen. Op je persoonlijke webpagina van je ziekenhuis of van de huisarts kan je de uitslagen van een bloedonderzoek of röntgenfoto terugzien. Via een e-consult informeert je arts je over de uitslag en stel je samen een plan van aanpak op.

Bekijk ook onderstaand filmpje van Patientenfederatie Nederland:

Ontdek wat digitale zorg voor deze zorggebruikers betekent


Lees hier het verhaal van Baukje
 
Lees hier het verhaal van Cindy

"Ik vind het een super uitvinding!"

 
Lees hier het verhaal van Ernst
 
Lees hier het verhaal van Wanda

"Alle uitslagen kunnen wij thuis online bekijken."

Wat is DigitaleZorgGids?

De DigitaleZorgGids is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Wij informeren je over digitale zorg en geven praktische tips. In onze overzichten voor specifieke ziektes houden we je op de hoogte van alle digitale zorg mogelijkheden die er al zijn – of er nog aan komen – toegespitst op je aandoening. Op DigitaleZorgGids vind je nuttige informatie over privacy en veiligheid rondom digitale zorgdiensten. Je leest hier het laatste nieuws over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg.

 

We vertellen inspirerende verhalen van ervaringsdeskundigen en horen ook graag ervaringen. Heb je een app waar je veel aan hebt of heb je prettig gewerkt met een zelfzorgplatform? Laat een review achter en deel uw kennis en ervaring.

Lees hier wat je op deze website kan aantreffen.

Of bekijk het volgende filmpje:

 

DigitaleZorgGids is een initiatief van Patientenfederatie Nederland.