Wat is digitale zorg?

Hotels boeken, een studie volgen, kleding kopen, een verhuizing doorgeven, contact met vrienden of familie, solliciteren, onze bankzaken regelen: bijna iedereen doet elke dag wel iets met internet of een smartphone. We weten inmiddels simpelweg niet beter dan dat computers, tablets en mobiele telefoons onze wereld vergroten. Alles is met een muisklik van ons verwijderd. Het is dan ook niet raar dat je internet en andere digitale techniek ook steeds vaker ziet in de zorg. We spreken daarbij over digitale zorg of eHealth, maar eigenlijk zijn die termen alweer bijna achterhaald. Immers: het onderscheid tussen ‘gewone’ zorg en digitale zorg wordt steeds kleiner.

Wat kunt u met digitale zorg?

Smartphones en tablets zijn door hun ingebouwde camera’s volwaardige apparaten om een video-consult met uw huisarts of dermatoloog te doen. U kunt daarvoor gewoon thuisblijven, en spreekt met de dokter via uw beeldscherm. Slimme bloeddrukmeters of weegschalen sturen de door u thuis gemeten gegevens direct door naar uw zorgverlener, zodat u op afstand in de gaten gehouden kunt worden. 

Apps en sites gericht op voeding en beweging zorgen ervoor dat u meer dan ooit grip kunt houden op uw ziekte en gezondheid. Of u nu diabetes, COPD of astma heeft: er zijn talloze apps die u ondersteunen bij het leven met een ziekte. Online zelfzorgplatforms zorgen ervoor dat u zelf met behulp van uw zorgverlener kunt werken aan persoonlijke gezondheidsdoelen zoals stoppen met roken, twintig kilometer fietsen of gewoon weer kunnen wandelen met de kleinkinderen. 

Zoals u gewend bent online te reserveren in een restaurant of uw contactlenzen na te bestellen, zo kunt u tegenwoordig steeds vaker zelf online een afspraak maken op de poli of digitaal een herhaalrecept aanvragen. Op uw persoonlijke webpagina van uw ziekenhuis of van de huisarts kunt u de uitslagen van een bloedonderzoek of röntgenfoto terugzien. Via een e-consult informeert uw arts u over de uitslag en stelt u samen een plan van aanpak op.

Bekijk ook onderstaand filmpje van Patientenfederatie Nederland:

Ontdek wat digitale zorg voor deze zorggebruikers betekent


Lees hier het verhaal van Baukje
 
Lees hier het verhaal van Cindy

"Ik vind het een super uitvinding!"

 
Lees hier het verhaal van Ernst
 
Lees hier het verhaal van Wanda

"Alle uitslagen kunnen wij thuis online bekijken."

Wat is DigitaleZorgGids?

De DigitaleZorgGids is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Wij informeren u over digitale zorg en geven praktische tips. In onze overzichten voor specifieke ziektes houden we u op de hoogte van alle digitale zorg mogelijkheden die er al zijn – of er nog aan komen – toegespitst op uw aandoening. Op de DigitaleZorgGids vindt u nuttige informatie over privacy en veiligheid rondom digitale zorgdiensten. U leest hier het laatste nieuws over de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg.

 

We vertellen inspirerende verhalen van ervaringsdeskundigen en horen ook graag ervaringen. Heeft u een app waar u veel aan heeft of heeft u prettig gewerkt met een zelfzorgplatform? Laat een review achter en deel uw kennis en ervaring.

Lees hier wat u op deze website kunt aantreffen.

Of bekijk het volgende filmpje:

 

DigitaleZorgGids is een initiatief van Patientenfederatie Nederland.