Online behandeling: veelgestelde vragen

Bij welke klachten is een online behandeling een geschikt hulpmiddel?

Zoals we ook al besproken bij het videoconsult en e-consult zijn fysieke klachten lastig om op afstand te behandelen. Bepaalde mentale klachten zijn wel geschikt om digitaal of in combinatie met face-to-face contact te behandelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan psychische klachten als depressie, angst- en paniekstoornissen, verslavingsproblematiek, relatie- en/of seksuele problemen. 

Een online behandeling kan daarnaast uitkomst bieden bij problemen waarvoor je liever (nog) geen professionele hulp zoekt, bijvoorbeeld omdat je je hiervoor schaamt. Het online aanbod van (gratis) anonieme hulpverlening groeit en maakt het voor deze doelgroep dus ook mogelijk om hulp te ontvangen. Je vindt bijvoorbeeld hier een overzicht van enkele zelfhulp programma’s

Voor welke klachten is een online behandeling minder geschikt?

Bij een online behandeling is er over het algemeen sprake van indirecte communicatie: je vult uw dagboek in of mailt je behandelaar en hij of zij reageert binnen enkele uren tot dagen. In het geval van een crisissituatie kan er dus niet direct ingegrepen worden. Dat maakt het online behandelen van mensen met spoedeisende klachten of ernstige psychische klachten dus minder gewenst. 

Wordt een online behandeling vergoed? 

De kosten voor een online behandeling worden uitsluitend vergoed als je een doorverwijzing voor een psycholoog of GGZ-instelling hebt ontvangen van de huisarts. Wil je liever niet eerst naar de huisarts, dan kun je uitwijken naar het aanbod van gratis, anonieme behandelingen op het internet. 

Wat moet je kunnen voor een online behandeling? 

Als je kunt mailen, je bankzaken digitaal kunt regelen of gebruik kunt maken van Facebook, dan kun je ook een online behandeling volgen. Wel is het goed om je te realiseren dat deze manier van communiceren en behandelen je ook aan moet staan. Je moet je duidelijk kunnen uitdrukken in tekst, zonder dat de ontvanger je emoties daarbij kan zien. Bij online behandelen ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij jouzelf: jij bepaalt zelf wanneer je aan de behandeling wil werken.