Online behandeling: voordelen

Wat zijn de voordelen?

Tweederde van de mensen met psychische klachten maakt geen gebruik van zorg. Veel mensen ervaren nog steeds een drempel om hulp te zoeken bij mentale problemen. Het voordeel van een online behandeling is dat de drempel bij deze vorm van zorg lager ligt dan het fysiek bezoeken van een psychiater. Met name bij psychische problemen die nog in de taboesfeer verkeren, zoals een drugs- of drankverslaving. 

Behandelen op afstand bespaart daarnaast reistijd en reiskosten. Zeker binnen een intensief behandeltraject kan het fijn zijn om een deel van de behandeling online te volgen. U kunt thuis uw oefeningen doen en ondertussen via e-mail contact hebben met uw behandelaar. Ook voor patiënten die vanwege een fysieke beperking minder makkelijk kunnen reizen is dit een uitkomst. 

U kunt tijd- en plaatsonafhankelijk aan u behandeling werken, dus ook op vakantie, in het weekend of midden in de nacht. U bepaalt wanneer u aan de slag gaat, en u kunt uw oefeningen overal mee naartoe nemen. 

Tenslotte hebben de meeste online behandelplatformen geen wachtlijst en kunt u dus direct aan de slag. Bij de gratis behandelingen vult u vaak eerst een digitale intake in, bij een blended traject bij een zorginstelling is het eerste contact van de behandeling vaak fysiek. Zodra u samen met uw behandelaar uw doelen in kaart heeft gebracht en een behandelplan heeft opgesteld, kunt u direct beginnen aan uw online behandeling.