Online behandeling: voordelen

Wat zijn de voordelen?

Tweederde van de mensen met psychische klachten maakt geen gebruik van zorg. Veel mensen ervaren nog steeds een drempel om hulp te zoeken bij mentale problemen. Het voordeel van een online behandeling is dat de drempel bij deze vorm van zorg lager ligt dan het fysiek bezoeken van een psychiater. Met name bij psychische problemen die nog in de taboesfeer verkeren, zoals een drugs- of drankverslaving. 

Behandelen op afstand bespaart daarnaast reistijd en reiskosten. Zeker binnen een intensief behandeltraject kan het fijn zijn om een deel van de behandeling online te volgen. Je kan thuis je oefeningen doen en ondertussen via e-mail contact hebben met je behandelaar. Ook voor patiënten die vanwege een fysieke beperking minder makkelijk kunnen reizen is dit een uitkomst. 

Je kan tijd- en plaatsonafhankelijk aan je behandeling werken, dus ook op vakantie, in het weekend of midden in de nacht. Je bepaalt wanneer je aan de slag gaat, en je kan je oefeningen overal mee naartoe nemen. 

Tenslotte hebben de meeste online behandelplatformen geen wachtlijst en kun je dus direct aan de slag. Bij de gratis behandelingen vul je vaak eerst een digitale intake in, bij een blended traject bij een zorginstelling is het eerste contact van de behandeling vaak fysiek. Zodra je samen met je behandelaar je doelen in kaart hebt gebracht en een behandelplan hebt opgesteld, kun je direct beginnen aan je online behandeling.