Online medicatieoverzicht: veelgestelde vragen

Wat staat er wel en niet in een online medicatieoverzicht? 

In het medicatieoverzicht dat leeft bij de apotheker staat een overzicht van aan u verstrelte of geleverde medicijnen in de afgelopen drie maanden. In de meeste gevallen staan er in dit overzicht in ieder geval patiëntgegevens (naam, adres en woonplaats) en medicatiegegevens (dosering, toedieningsvorm). 

In dit overzicht staat in de meeste gevallen echter niet of u deze medicatie ook daadwerkelijk gebruikt heeft, of dat mogelijk vanwege een allergische reactie of (ernstige) bijwerkingen eerder bent gestopt. Gebruikt u daarnaast dagelijks paracetamol die u zelf koopt bij de supermarkt of drogist, dan vindt u die informatie ook niet terug in dit overzicht. 

Daar ligt dus een verantwoordelijkheid voor u als patiënt: zorg dat uw dossier zo compleet en up to date mogelijk is. Hou zelf uw overzicht bij – al dan niet in de site of app van uw zorgverlener – en zorg dat daar de informatie zo compleet mogelijk is. 

Wat is het belang van een online medicatieoverzicht? 

Voor sommige patiënten met een chronische aandoening of ernstige ziekte die regelmatig medicatie gebruiken, kan extra zorg en aandacht rondom deze medicijnen noodzakelijk zijn. Maar ook als u allergisch reageert op morfine, dan wilt u dat uw behandelend arts op de hoogte is van deze informatie mocht u ooit met spoed naar de operatiekamer gebracht worden.