Online medicatieoverzicht: veelgestelde vragen

Wat staat er wel en niet in een online medicatieoverzicht? 

In het medicatieoverzicht bij de apotheker staat een overzicht van aan je verstrekte of geleverde medicijnen in de afgelopen drie maanden. In de meeste gevallen staan er in dit overzicht in ieder geval patiëntgegevens (naam, adres en woonplaats) en medicatiegegevens (dosering, toedieningsvorm). 

In dit overzicht staat in de meeste gevallen echter niet of je deze medicatie ook daadwerkelijk gebruikt hebt, of dat mogelijk vanwege een allergische reactie of (ernstige) bijwerkingen eerder bent gestopt. Gebruik je daarnaast dagelijks paracetamol die je zelf koopt bij de supermarkt of drogist, dan vind je die informatie ook niet terug in dit overzicht. 

Daar ligt dus een verantwoordelijkheid voor jou als patiënt: zorg dat je dossier zo compleet en up to date mogelijk is. Hou zelf je overzicht bij – al dan niet in de site of app van jouw zorgverlener – en zorg dat daar de informatie zo compleet mogelijk is. 

Wat is het belang van een online medicatieoverzicht? 

Voor sommige patiënten met een chronische aandoening of ernstige ziekte die regelmatig medicatie gebruiken, kan extra zorg en aandacht rondom deze medicijnen noodzakelijk zijn. Maar ook als je allergisch reageert op morfine, dan wil je dat jouw behandelend arts op de hoogte is van deze informatie mocht je ooit met spoed naar de operatiekamer gebracht worden.