Online ondersteuning bij zelfzorg: veelgestelde vragen

Wat is een zelfzorgplatform? 

Een zelfzorgplatform bestaat vaak uit een medisch dossier, een digitaal dagboek, de mogelijkheid tot een e-consult met de zorgverlener, online vragenlijsten en ruimte om zelfmetingen bij te houden. Daarnaast kunnen patiënten vaak meer informatie over hun ziekte terugvinden in een bibliotheek, of gebruik maken van digitale diensten als online herhaalrecepten of het maken van een online afspraak. 

Wat betekent het gebruik van een zelfzorgplatform voor mij? 

Wat zelfzorg of zelfmanagement voor u betekent, verschilt van patiënt tot patiënt. Een digitaal platform kan de verhouding tussen de arts en de patiënt gelijker maken: u beschikt immers over (bijna) dezelfde informatie. De rol van de arts kan veranderen naar een meer coachende functie. Maar we horen ook dat het de patiënt meer vertrouwen geeft: uw bent zelf op de hoogte van hoe het gaat met uw gezondheid of wat het effect is van bepaalde medicatie op uw bloeddruk. Doordat u hierin inzicht heeft, kunt u ook bijsturen of aan de bel trekken zodra dit nodig is. Tenslotte kan het gebruik van een zelfzorgplatform u rust geven: u kunt tussen de afspraken met uw zorgverlener door informatie bijhouden zodat u deze paraat heeft tijdens het consult. 

Betekent zelfzorg dat ik alles zelf moet doen? 

Zoals de naam al doet vermoeden draait zelfzorg of zelfmanagement om uzelf: wat kunt u zelf doen om te werken aan uw gezondheid? Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u lekkerder in uw vel zit? En wat voor hulpmiddelen kunt u daarbij gebruiken? In dit proces werkt u samen met uw zorgverlener. Met uw huisarts, diëtist, psycholoog of verpleegkundige. Zij helpen u om zelf aan uw doelen te werken, om grip te krijgen op uw ziekte en bij het verbeteren van uw gezondheid.