Online ondersteuning bij zelfzorg: veelgestelde vragen

Wat is een zelfzorgplatform? 

Een zelfzorgplatform bestaat vaak uit een medisch dossier, een digitaal dagboek, de mogelijkheid tot een e-consult met de zorgverlener, online vragenlijsten en ruimte om zelfmetingen bij te houden. Daarnaast kunnen patiënten vaak meer informatie over hun ziekte terugvinden in een bibliotheek, of gebruik maken van digitale diensten als online herhaalrecepten of het maken van een online afspraak. 

Wat betekent het gebruik van een zelfzorgplatform voor mij? 

Wat zelfzorg of zelfmanagement voor jou betekent, verschilt van patiënt tot patiënt. Een digitaal platform kan de verhouding tussen de arts en de patiënt gelijker maken: je beschikt immers over (bijna) dezelfde informatie. De rol van de arts kan veranderen naar een meer coachende functie. Maar we horen ook dat het de patiënt meer vertrouwen geeft: je bent zelf op de hoogte van hoe het gaat met je gezondheid of wat het effect is van bepaalde medicatie op je bloeddruk. Doordat je hierin inzicht hebt, kun je ook bijsturen of aan de bel trekken zodra dit nodig is. Tenslotte kan het gebruik van een zelfzorgplatform je rust geven: je kan tussen de afspraken met je zorgverlener door informatie bijhouden zodat je deze paraat hebt tijdens het consult. 

Betekent zelfzorg dat ik alles zelf moet doen? 

Zoals de naam al doet vermoeden draait zelfzorg of zelfmanagement om jezelf: wat kun je zelf doen om te werken aan jouw gezondheid? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je lekkerder in je vel zit? En wat voor hulpmiddelen kun je daarbij gebruiken? In dit proces werk je samen met je zorgverlener. Met je huisarts, diëtist, psycholoog of verpleegkundige. Zij helpen je om zelf aan jouw doelen te werken, om grip te krijgen op je ziekte en bij het verbeteren van je gezondheid.