Persoonlijke gezondheidsomgeving: wat kun je er allemaal mee?

PGO’s zijn apps of websites waarmee je, met of zonder zorgvraag, informatie over je eigen gezondheid kan bijhouden en delen. PGO's met een Medmij-label zijn veilig en betrouwbaar.

 

PGO’s zijn nog in ontwikkeling. Wat kun je er straks allemaal mee? 

  • Jouw medische gegevens van verschillende zorgverleners verzamelen en bijhouden
  • Jouw gegevens delen met andere zorgverleners
  • Je eigen gezondheidsgegevens daaraan toevoegen
  • Je gegevens uit andere apps en wearables toevoegen
  • Een koppeling maken tussen al deze gegevens om zo actief te werken aan je eigen gezondheid. Zelf of samen met je zorgverlener(s).

Hoe ver zijn de ontwikkelingen?

Stap voor stap zullen steeds meer zorgaanbieders veilig en betrouwbaar gegevens kunnen uitwisselen naar een PGO. Op verschillende plekken in Nederland worden daar nu testen mee gedaan. Door apothekers, huisartsen en in de GGZ.

Vanaf 2021 is het bijvoorbeeld mogelijk om de gegevens van je huisarts in je PGO te verzamelen. Daarna komen ook de gegevens van andere zorgverleners beschikbaar, bijvoorbeeld van het ziekenhuis of je verloskundige.  Dat betekent niet dat alle zorgverleners ook direct al gebruikmaken van deze mogelijkheid. Jij kunt zelf bij de zorgverlener aangeven dat jij hier wel behoefte aan hebt.

Voor wie is een PGO handig?

Een PGO kun je gebruiken om je gezondheid in de gaten te houden. Vanaf je geboorte heb je dan al je gegevens in één dossier: zoals de metingen van het consultatiebureau en je vaccinaties. Iedereen kan dan ook gebruikmaken van een PGO: als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, maar ook als je geen zorgvraag hebt. Of als je zwanger bent of een fanatieke sporter. Kortom: als je wilt werken aan je gezondheid, dan helpt een PGO daarbij.

PGO’s zijn nog in ontwikkeling

Er is al een aantal PGO’s waarmee je aan de slag kunt. Kijk eens in de Keuzehulp. In enkele van deze PGO’s kun je al informatie bijhouden over je eigen gezondheid. Deze PGO’s zijn nog in ontwikkeling, waardoor je straks ook je medische gegevens kunt verzamelen, beheren en delen.

Wat vind jij belangrijk in een PGO?

Wat moet een PGO absoluut kunnen zodat jij er baat bij hebt? Denk met ons mee zodat wij jouw ervaringen kunnen delen met de makers van PGO’s. Zij kunnen vervolgens hun PGO beter afstemmen op wat jij als gebruiker wil. Welke extra wensen heb jij? Wat vind je belangrijk qua gebruiksvriendelijkheid? Wil jij helpen aan de verdere ontwikkeling van PGO’s? Neem dan contact op met de Patiëntenfederatie via pgo@patientenfederatie.nl.

PGO-alliantie

We willen dat deze PGO's zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruikers. En we willen dat zorgverleners het belang en nut inzien van PGO's. Daarom hebben we de PGO-alliantie opgericht. Deze alliantie bestaat uit patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties. De PGO-alliantie is gevormd vanuit het programma PGO on Air, de Patiëntenfederatie is de trekker van de alliantie. 

Meer informatie over de PGO-alliantie