Telemonitoring 985x279

Telemonitoring

Wat is telemonitoring?

Telemonitoring 250x172

De meeste patiënten met een chronische aandoening moeten regelmatig op controle bij het ziekenhuis of de huisarts. Bij deze wekelijkse, maandelijkse of kwartaal controles worden onder andere zaken als bloeddruk, hartslag, gewicht en of glucose gemeten. Zo’n ziekenhuisbezoek kost niet altijd tijd, maar vergt ook een inspanning. Het idee van telemonitoring (‘tele’ is afstand en ‘monitoren’ betekent in de gaten houden) is dat patiënten thuis worden uitgerust met meetapparatuur. Deze meetapparatuur kan gekoppeld zijn aan een app of online programma waar de waarden automatisch naartoe gestuurd worden, maar het kan ook zijn dat de patiënt handmatig de gemeten waarden in een online programma dient in te vullen.

 

Die metingen worden in beide gevallen ook doorgestuurd naar een zorgverlener of zorgcentrale. Daar wordt de data geanalyseerd en krijgt de zorgverlener bij een verhoogd gezondheidsrisico direct een signaal. Zo kan er tijdig worden ingegrepen als er iets mis dreigt te gaan. Telemonitoring biedt de mogelijkheid om de toestand van patiënten intensief te monitoren, terwijl patiënten ondertussen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen.

 

Op dit moment wordt telemonitoring onder andere al ingezet voor patiënten met hart- en vaatziekten, COPD, (zwangerschaps)diabetes en astma.

 

Wietse Veenstra is verpleegkundig specialist op de afdeling cardiologie. Zijn afdeling zet sinds 2008 telemonitoring in voor patiënten met ernstig hartfalen. Lees hier zijn verhaal.

Meer weten over telemonitoring?

Welke producten zijn er voor telemonitoring?

Welk digitaal zorgproduct past het beste bij mij?Start productwijzer

Welke zorgaanbieders bieden telemonitoring aan?

Er zijn nog geen zorgaanbieders bekend die deze digitale dienst aanbieden.

Blogs