Hart- en vaatziekten Apps en Websites

Hoe helpt digitale zorg mij met mijn hart- en of vaatziekte?

Hartrev_blog

Onder hart- en vaatziekten vallen veel verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld een hartritmestoornis. Dat betekent dat er ook een uiteenlopend aanbod is van digitale zorg diensten waar patiënten gebruik van kunnen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld apps specifiek gericht op hulpverlening en spoed. Deze apps bieden ondersteuning bij reanimeren of bij het vinden van de dichtstbijzijnde defibrillator. Specifiek voor trombosepatiënten zijn er ook apps waarin alle informatie over antistollingsbehandelingen bijgehouden kan worden.

Met zelfmanagementplatforms worden websites bedoeld waarmee zorgverleners en patiënten samen kunnen werken. Dit soort platforms zijn er ook voor hart- en vaatpatiënten. Telemonitoring of zorg op afstand betekent dat patiënten zelf metingen uitvoeren thuis, zoals het meten van hun bloeddruk en gewicht, en deze informatie delen via het platform met hun zorgverlener. Mochten er uitschieters zijn, dan kunnen gebruikers vaak direct contact opnemen. Ook kunnen sommige platformen (lab) uitslagen tonen, of kunt u digitaal een afspraak maken. 

Tenslotte is er ook nog een groot aanbod van wearables (draagbare meetapparatuur) die mogelijk nuttig zijn voor hart- en vaatpatiënten. Bijvoorbeeld een opzetstuk voor de smartphone om zelf een hartritmefilmpje (ECG) te maken of de optie om uw (rust)hartslag in de gaten houden via de ingebouwde hartslagsensor in een fitness tracker of smartwatch. Een kritische blik is soms nodig: er zijn ook apps die menen iets te zeggen over de werking van het hart. Deze apps gebruiken de camera van een smartphone om hartslag of hartkloppingen te ‘meten’ en hebben dus eigenlijk een recreatieve of informatieve functie, en zijn zeker geen goedgekeurde medische apps.

Alles over digitale zorg voor Hart- en vaatziekten

Welke digitale producten kan ik voor Hart- en vaatziekten gebruiken

Welk digitaal zorgproduct past het beste bij mij?Start productwijzer

Blogs