Veelgestelde vragen

E-consult

Een e-consult is digitaal contact met je zorgverlener. Bijvoorbeeld via de e-mail of de chatfunctie in een app of patiëntenportaal.

Een online afspraak maken

Sommige huisartsenpraktijk of andere zorginstelling hebben een app waar je zelf jouw afspraken in kan maken. Anderen werken met een online portaal, een patiëntenportaal. Meestal kun je op de website van de zorginstelling zien welke app of portaal zij gebruiken. Je kunt het ook vragen aan de arts of assistent.

Je logt in op de app of in het portaal en kiest een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt.

Welke app of portaal jij ook gebruikt, je krijgt altijd een bevestiging van je afspraak. In je mail of telefonisch.

Bekijk deze video: Online een afspraak maken?

Online medisch dossier inzien

Als patiënt mag je altijd een kopie van jouw dossier opvragen. Vaak kun je het dossier bekijken via het patiëntenportaal van de zorgverlener. En via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Artsen en andere zorgaanbieders zijn namelijk verplicht om kosteloos inzage te geven in jouw eigen medische dossier. Je kunt je medisch dossier op papier krijgen, maar ook digitaal. 

Online ondersteuning bij zelfzorg

Zelfzorg wil zeggen dat je zelf je gezondheid en klachten in de gaten houdt, meedenkt over je behandeling en zelf je zorg coördineert. Je arts kijkt op afstand mee. Hij/ zij ondersteunt jou digitaal bij de zelfzorg. Dat gebeurt via online middelen zoals een app, een patiëntenportaal, telebegeleiding, een zelfzorgplatform of een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Op die manier kun je online ondersteuning krijgen. Je hoeft dan geen afspraak te maken.Vraag aan je arts welke app of platform zij gebruiken.

PGO

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website. In een PGO verzamel je medische gegevens en gezondheidsgegevens die je zelf meet.

Een PGO kan met verschillende zorgverleners verbinden. Zoals met een huisarts, het ziekenhuis of een therapeut. Jouw medische gegevens staan in hun computer. In een PGO kun jij zelf een kopie van deze gegevens verzamelen. Zoals het advies van je huisarts en je bloeduitslagen. Steeds meer zorgverleners maken hun computers klaar voor verbinding met een PGO.

In een PGO kun je ook zelf gezondheidsgegevens verzamelen. Bijvoorbeeld gegevens die je zelf meet zoals de waarden van je bloeddruk, wat je eet of hoeveel je sport.

Er zijn verschillende soorten PGO's. Kies er een die bij jou past in de PGO-keuzegids.

Bekijk de video 'Wat is een PGO?'


Bekijk de video 'Is een PGO iets voor jou?'

Telebegeleiding

Bij telebegeleiding krijg je begeleiding bij je zorg op afstand. Met meetapparatuur meet je thuis belangrijke waarden zoals gewicht, bloeddruk en hartslag. Deze geef je via een app of online programma door aan de arts of verpleegkundige. Moet je regelmatig naar het ziekenhuis om bijvoorbeeld je bloeddruk, hartslag, zuurstof of andere waarden te controleren? Misschien is telebegeleiding iets voor jou.

Videoconsult

Voor een videoconsult gelden dezelfde vergoedingsvoorwaarden als voor een fysiek consult.
 
Een videoconsult met de huisarts valt onder de basisverzekering. Dit consult wordt dus vergoed. De regels die gelden rondom de vergoeding van een videoconsult, verschillen per type zorgaanbieder. Bij een medisch specialist wordt een videoconsult bijvoorbeeld pas vergoed als het eerste contact tussen de medisch specialist en een patiënt fysiek op de poli was.

Binnen de GGZ en psychiatrie gelden andere regels. Daar hangt het van je zorgverzekeraar af of het videoconsult vergoed wordt. Je doet er dus verstandig aan om vooraf te informeren bij je zorgverzekeraar.