Terug naar home

Nieuwsartikel

Campagne #thuiskanhetook laat mogelijkheden zien van digitale zorg 

Op 22 november start de campagne #thuiskanhetook. De campagne laat de mogelijkheden en voordelen zien van digitale zorg en stimuleert je ernaar te vragen bij je  dokter of andere zorgverlener. Zo biedt meer dan 65% van de Nederlandse ziekenhuizen telebegeleiding aan en ruim 99% beeldbellen. De nieuwe website thuiskanhetook.nl geeft de voorlichting over de mogelijkheden en voordelen van digitale zorg.

Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland: ‘Wij willen dat mensen weten wat de mogelijkheden zijn van digitale zorg. We moedigen hen aan om hun zorgverlener te vragen of een deel van de zorg online kan als dat mogelijk is en de patiënt dat wil. Het maakt de zorgverlener nog meer bewust dat het voor mensen zoveel handiger kan zijn om online zorg te krijgen in hun vertrouwde thuisomgeving. Dat ze niet altijd naar de spreekkamer hoeven te komen. Zo kan telebegeleiding veel bieden: de patiënt doet zijn metingen thuis en krijgt zo meer grip op zijn gezondheid. Hij krijgt daarbij begeleiding van zijn zorgverlener.’ 

Thuiskanhetook  

Op de website thuiskanhetook.nl vind je informatie over beeldbellen, appen en thuismeten met telebegeleiding.

Voordelen van appen met je dokter

 • Je hoeft niet naar je arts of verpleegkundige.
 • Je kunt zelf het moment kiezen waarop je een berichtje, foto of thuismeting appt.
 • Je hebt de antwoorden van de arts altijd bij je in de app. Je kunt ze later nog eens rustig teruglezen.
 • Via jouw zorgverlener krijg je een link naar een beveiligde app.

Voordelen van beeldbellen (videobellen) met je dokter

 • Je hoeft niet naar je arts of verpleegkundige, dat scheelt tijd, energie en reiskosten
 • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving
 • Via jouw zorgverlener krijg je een link naar een beveiligd programma om te beeldbellen

Voordelen van thuismeten met telebegeleiding

 • Het geeft jou en je arts inzicht in je gezondheid.
 • Het scheelt reistijd naar het ziekenhuis.
 • Het geeft je een veilig gevoel: je meet regelmatig je waardes zoals je bloeddruk of zuurstof. Jouw arts houdt je in de gaten.
 • Je kunt je naasten toegang geven tot gegevens die je meet. Zo zijn zij ook op de hoogte.

Telebegeleiding kan handig zijn voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen, diabetes, IBD, COPD, kanker, de ziekte van Parkinson of MS.

Over de campagne

De campagne #thuiskanhetook is een initiatief van Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg, een programma van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg wil dat meer mensen de voordelen van goede digitale zorg kunnen ervaren. Met een brede coalitie werken we aan een methode voor opschaling en geven we digitale innovatie in de zorg een boost. Het Vliegwiel is een open coalitie: iedereen kan zich aansluiten. De coalitie staat altijd open voor nieuwe ideeën en initiatieven die bijdragen aan de opschaling van telegebeleiding en digitale keuzehulpen.