Terug naar home

Kennisartikel

Gebruikersonderzoek verbetert PGO-ervaring

Wat vinden mensen van PGO’s? Binnen het programma PGO on Air doet Patiëntenfederatie Nederland onderzoek naar de ervaringen van PGO-gebruikers. Met de uitkomsten kunnen PGO-leveranciers en Stichting MedMij meteen aan de slag om de gebruiksvriendelijkheid van PGO’s te verbeteren. Zo is het inloggen al gemakkelijker gemaakt en ook het ophalen van gegevens. De adviezen zijn samengevat in de factsheet Tips en tops van PGO-gebruikers.

In 2021 zijn zo’n 300 gebruikers van verschillende PGO’s bevraagd. De gebruikerservaringen hebben al op verschillende manieren geleid tot verbeteringen. Projectleider Ildikó Vajda: “Gebruikers geven bijvoorbeeld aan dat ze het inloggen lastig vinden. Het bevat veel stappen en is ingewikkeld. We gaan hierover met de leveranciers van de gebruikte PGO’s in gesprek. Na onze terugkoppeling hebben de PGO-leveranciers het makkelijker gemaakt om een account aan te maken, geven ze meer uitleg over het inloggen en over de apps die je bij het inloggen moet gebruiken. Dat is een mooi resultaat.”

Ook gaven gebruikers aan dat het ophalen van gegevens gebruiksvriendelijker moet. Ildikó: “Je moest twee keer inloggen met DigiD om twee verschillende type gegevens bij je huisarts op te halen (red: huisartsgegevens en documenten). Dit is al door Stichting MedMij aangepakt. Vanaf nu moet je eenmalig inloggen met DigiD om twee gegevensdiensten van de huisarts op te halen. En in de toekomst worden nog meer stappen gezet om het inloggen te versimpelen.”

Meer onderzoek

PGO on Air blijft onderzoek doen onder gebruikers. Ildikó: “Het doen van onderzoek wordt steeds interessanter omdat PGO’s en de mogelijkheden zich blijven ontwikkelen. En er komen steeds meer gebruikers. We hebben net een onderzoek opgezet onder een representatieve groep van 1.200 Nederlanders en we werken ook vaak samen met zorginstellingen. Mocht een instelling aan de slag willen met PGO’s, dan nodig ik ze uit contact met ons op te nemen.”

Contact

Naast Ildikó Vadja begeleiden ook Romy van Kuijk en Jaimy Loppies de onderzoeken van PGO on Air. Zij zijn bereikbaar via het algemene mailadres pgo@patientenfederatie.nl.