Terug naar home

Kennisartikel

Hoe kies je een PGO die bij jou past?

In een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kun je jouw medische gegevens en andere gezondheidsgegevens verzamelen. Elke PGO is anders. Welke je kiest, is persoonlijk. Jij bepaalt zelf wat belangrijk is voor jou. Zo kun je een PGO kiezen die bij jou past.

Jouw medische gegevens in je PGO

Een PGO biedt overzicht over jouw medische gegevens. Je kan met verschillende zorgverleners verbinden. Jouw medische gegevens staan in hun computer. In een PGO kan jij zelf een kopie van deze gegevens verzamelen.

Het veilig verzamelen van je medische gegevens in een PGO is geregeld via MedMij. Heeft jouw PGO én jouw zorgverlener een MedMij-label dan weet je dat jouw gegevens veilig zijn. Bedenk goed welke medische gegevens jij in je PGO wilt verzamelen. Wil je jouw huisartsgegevens in een PGO verzamelen?

  • Controleer of jouw huisarts ook via MedMij kan verbinden met een PGO. Huisartsen zonder MedMij-label kunnen dat niet. Gebruik hiervoor de 'Doe de check'-knop van de PGO-keuzehulp.
  • Zoek in de PGO-keuzehulp naar een PGO die gegevens kan verzamelen bij de huisarts.
  • Als jij in je PGO medische gegevens van de huisarts én het ziekenhuis wilt, dan kies je een PGO met een MedMij-label voor huisartsen én ziekenhuizen.

Let op: er zijn steeds meer zorgverleners die een MedMij-label hebben. Kan jouw PGO met ziekenhuizen verbinden? Check dan of jouw ziekenhuis het MedMij-label heeft. Is dit nog niet het geval? Vraag jouw behandelaar in het ziekenhuis of en wanneer zij het MedMij-label hebben.

Welke andere functies vind je belangrijk in je PGO?

In een PGO kan je gegevens verzamelen die je zelf meet. Zoals de waarden van je bloeddruk, wat je eet en hoeveel je sport. Elke PGO biedt andere functies. Kijk welke PGO wat kan in onze PGO-keuzehulp.

  • Wil je een dagboek bijhouden? Voor je eten, het sporten, je stemming of wat anders? Kijk welke PGO dit kan.

  • Wil je bepaalde gegevens zelf toevoegen? Zoals je medicatiegebruik, allergieën of zelfmetingen? Kijk welke PGO dit kan.

  • Houd je jouw dagelijkse activiteit of sportsessies bij met behulp van je smartphone of wearable? Dan is het handig dat je een PGO kiest die kan koppelen met de apps of wearables die je nu al gebruikt.

  • Vind je het belangrijk dat je contact kunt opnemen met de helpdesk van een PGO? Bekijk dan of deze per telefoon, e-mail en/of chat te bereiken is.

Wat wil je voor de extra functies in je PGO betalen?

Een PGO met een MedMij-label kan gratis verbinding maken met een zorgverlener. Zo zet jij zonder kosten een kopie van je medische gegevens in je PGO. Voor aanvullende functies kan een PGO-aanbieder een (klein) bedrag vragen. Bijvoorbeeld voor het koppelen met zelfmeetapparaten of voor persoonlijke rapportages over de voortgang van je gezondheid. Dit verschilt per PGO. Let hier goed op.

Probeer een PGO uit
Wil je weten of een PGO bij je past? Probeer er dan gewoon eens eentje uit. En ga ermee aan de slag. Lukt het niet? Neem dan contact op met de DigiHulplijn. Zij kunnen je helpen met praktische vragen over bijvoorbeeld: het aanmaken van een account, het installeren van een PGO-app of het gebruiken van DigiD.

Wil je toch een andere PGO? Dan kun je altijd wisselen. In een andere PGO met een MedMij-label kan je ook de medische gegevens van je verschillende zorgverleners zetten. Heb je andere gegevens verzameld? Dan kan het dat je die wel kwijtraakt.

PGO’s worden steeds beter en completer
De PGO’s worden steeds beter. Bijvoorbeeld door nieuwe functies. Of omdat verbinding met meer zorgverleners mogelijk is. Ook maken steeds meer zorgverleners hun computers klaar voor verbinding via MedMij. Door deze ontwikkelingen worden PGO’s de komende jaren steeds completer.