Je medische dossier online inzien: hoe werkt dat?

Artsen en andere zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om hun patiƫnten desgevraagd inzage te geven in het eigen medische dossier. U mag ook altijd een kopie van uw dossier opvragen. Dat levert vaak een flinke ordner met papier op. Omdat we in 2016 leven, en we steeds meer digitaal doen, zou je ook verwachten dat we onze medische dossiers via de computer, tablet of telefoon kunnen opvragen. Bij sommige ziekenhuizen en artsen kan dat al, maar die zijn in de minderheid.

Als het aan onze minister van volksgezondheid Edith Schippers ligt, moet dat uiterlijk over drie jaar verleden tijd zijn. Zij maakte een wetsvoorstel waarin staat dat artsen medische gegevens van hun patiënten niet alleen op papier, maar ook digitaal ter beschikking moeten stellen. Die wet is begin oktober aangenomen. Als het goed is zou iedere burger in 2019 dus digitale inzage in zijn of haar dossier moeten hebben. 

Digitale medisch dossier inzage via 'Mijn Meander'.

Hoe werkt digitale inzage?  

Een wet is meestal algemeen. Die schrijft dus niet precies voor hoe je digitaal inzage kunt krijgen in je dossier. Dat kun je namelijk op verschillende manieren regelen. Vergelijk het bijvoorbeeld eens met online bankieren. De bank bewaart uw financiële gegevens in zijn eigen goed beveiligde computers. 

Veel oudere consumenten vinden de website van de bank de gemakkelijkste manier om online te bankieren. Met je computer en een Internet-browser kun je je saldo bekijken en overschrijvingen doen. Daarmee heb je dus digitale toegang tot je eigen gegevens. Het grootste deel van de consumenten doet tegenwoordig aan digitaal bankieren met een app op een smartphone. Daarmee kun je precies hetzelfde als met een computer, maar het werkt handiger, sneller en je hebt je telefoon altijd bij de hand. 

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om jaaroverzichten, rekeningafschriften en andere financiële informatie over jezelf te downloaden. Daarmee krijg je die informatie als digitaal document op je eigen harde schijf. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld documenten moet bijsluiten bij een hypotheekaanvraag. 

Wanneer je je eigen financiële gegevens downloadt, zijn er ook weer twee smaken. Overzichten die je als een zogeheten PDF-document opvraagt zijn gemakkelijk om te lezen, maar je kunt er verder niet zoveel mee. Je kunt de bestanden ook in zo’n formaat krijgen dat je ze lastiger zelf kunt lezen, maar wel kunt uitlezen in bijvoorbeeld een digitaal huishoudboekje of boekhoudprogramma. 

Medische gegevens lijken dus wel op financiële gegevens 

Een website, een app, downloads van bestanden, online koppelingen: het zijn dus allemaal vormen van digitale inzage in je eigen gegevens. Ook voor medische dossiers werkt het zo. Een zorgaanbieder is met de nieuwe wet niet verplicht om al die opties te bieden. 

Steeds meer ziekenhuizen (bijna een kwart) hebben bijvoorbeeld al een beveiligde website waarop je kunt inloggen om je dossier in te zien. Huisartsen blijven achter, maar zo links en rechts gaan zij ook dit soort websites bieden. Dergelijke sites noemt men meestal een patiëntportaal. Je logt vaak in met DigiD, net als bij de Belastingdienst en het Toeslagenportaal. 

Inloggen op een patiëntportaal gaat vaak via DigiD, net zoals bij het Toeslagenportaal.

Zo’n dossier kan heel uitgebreid zijn, met diagnoses, verwijsbrieven, digitale beelden, informatie over medicatie, aantekeningen van de dokter of verpleegkundige en uitslagen van onderzoeken. Het verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis of je al deze medische gegevens of een deel daarvan kunt inzien.  

Ziekenhuizen en huisartsen bieden in tegenstelling tot banken nog geen handige apps om je gegevens te kunnen inzien. En ook het downloaden van je digitale dossier, zodat je het op je eigen computer of smartphone hebt, kan bijna nog nergens. Laat staan dat jouw zorgaanbieder je gegevens automatisch koppelt met die van een ander ziekenhuis. 

In het Jeroen Bosch ziekenhuis kunnen patienten gebruik maken van het patiëntportaal 'Mijn JBZ'.

Er is dus nog veel werk aan de winkel voor huisartsen en ziekenhuizen wanneer ze in 2019 klaar willen zijn voor de digitale consument. Om aan de wet te voldoen hoeven ze trouwens alleen maar een website met een download-optie te hebben. Ze hebben dus nog wat meer tijd om een slimme app te maken.

2 tips om alvast aan de slag te gaan met uw medische dossier

Ondanks dat er dus nog veel werk aan de winkel is voor een optimale digitale inzage in uw medische dossier kunt u wel alvast starten. Twee tips:

1. Controleer via het volgende overzicht of uw ziekenhuis een patiëntportaal aanbiedt.

2. Staat uw ziekenhuis in dit overzicht? Vraag dan uw specialist of u toegang mag hebben tot dit portaal.

Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen! Reacties kunt u onderaan dit blog kwijt. 

Meer informatie over online inzage in uw medisch dossier vindt u hier.

5 reacties

Reageren