E-consult: voordelen

Er zijn meerdere redenen te noemen waarom een e-consult ten opzichte van een telefonisch of een fysiek consult uitkomst biedt. Om te beginnen kunt u waar en wanneer u maar wilt uw vraag stellen aan een zorgverlener: of dat nu vanaf uw vakantieadres is of op zondagavond laat. U krijgt in de meeste gevallen niet direct een antwoord (veel zorgverleners hanteren een maximale reactietijd van drie dagen), maar u hoeft niet te wachten tot de praktijk open is of vanaf uw vakantieadres een kwartier in de wacht te hangen met het ziekenhuis. 

In principe staat er vijftien minuten voor een regulier consult bij de huisarts. Het kan zijn dat u door de tijdsdruk of vanwege de spanning vragen vergeet of klachten over het hoofd ziet. Bij een e-consult heeft u geen haast en kunt u rustig nadenken over hetgeen dat u wilt bespreken met uw zorgverlener. Daarnaast heeft u alle informatie op papier, zodat u de dingen die u met uw arts of verpleegkundige besproken heeft nog eens terug kunt lezen. 

Een e-consult kan ook achteraf handig zijn, als u bijvoorbeeld vergeten bent om bepaalde zaken te bespreken of te vragen tijdens het consult. 

Plus: een e-consult is laagdrempelig. Als er onderwerpen zijn waar u liever niet over spreekt met uw huisarts of waarvoor u liever niet fysiek langsgaat, kan het fijn zijn om op afstand met elkaar te communiceren. Vanachter uw computer of tablet praat u mogelijk gemakkelijker over bepaalde onderwerpen waar u zich misschien voor schaamt.