Online medisch dossier inzien 985x279

Online medisch dossier inzien

Wat is een online medisch dossier?

Naim Online medisch dossier 250x172

Weet je wat er in jouw medische dossier staat? Of dat van jouw (zieke) partner of kind? Als patiënt mag je ten alle tijden een kopie van jouw dossier opvragen. Artsen en andere zorgaanbieders zijn namelijk verplicht om desgevraagd inzage te geven in jouw eigen medische dossier. In de meeste gevallen zal die inzage nu betekenen dat je een papieren overzicht krijgt. Vanaf 2020 gaat dat echter veranderen. Dan zijn alle zorgverleners namelijk verplicht om patiëntendossiers ook digitaal ter beschikking te stellen. 

Gelukkig hebben steeds meer ziekenhuizen en huisartsen een beveiligde website waarop je kan inloggen om jouw medische dossier in te zien. Zo kan je bijvoorbeeld gestelde diagnoses, verwijsbrieven of uitslagen van onderzoeken inzien, inzicht krijgen in voorgeschreven medicatie en in sommige gevallen zelfs de notities van jouw behandeld arts inzien. Dergelijke sites noemt men meestal een patiëntportaal. Je logt meestal in met DigiD, soms alleen met een gebruikersnaam of e-mail en wachtwoord. Het downloaden van je digitale dossier, zodat je het op je eigen computer of smartphone hebt, kan bijna nog nergens. Dat is wel de functie die portalen moeten hebben om in 2019 aan de wet te voldoen. 

Ernst Johannes bekijkt regelmatig het online medisch dossier van zijn zoon. “Onderzoeken, uitslagen en afspraken kunnen wij rustig thuis online nog eens bekijken” Lees hier zijn verhaal

Meer weten over het online medisch dossier?

Welke producten zijn er voor online medisch dossier inzien?

Welk digitaal zorgproduct past het beste bij mij?Start productwijzer

Blogs