Videoconsult 985x279

Videoconsult

Wat is een videoconsult?

Robbert Videoconsult 250x172

Steeds meer zorgverleners bieden hun patiënten de mogelijkheid om naast een regulier consult in de spreekkamer of een telefonisch consult ook digitaal contact te leggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld al via het online portaal van het ziekenhuis of een e-mail consult bij de huisarts, maar sinds een paar jaar ook via een beveiligde video-verbinding. Dat noemen we een video-consult. De arts en patiënt zitten niet in dezelfde ruimte, maar kunnen elkaar via een beeldverbinding zien en spreken. Dankzij de ingebouwde camera’s van smartphones en tablets kunnen deze apparaten perfect hiervoor gebruikt worden. 

Hoe het video-consult in de praktijk werkt, verschilt per zorgverlener of zorginstelling. In Nederland zijn er meerdere aanbieders van deze digitale zorgdienst. In veel gevallen werkt het zo dat je via de mail een weblink ontvangt waarmee je naar een virtuele wachtkamer kan gaan. Soms moet je daarvoor nog wel eenmalig een programma downloaden. De eerstvolgende keer dat je gebruik maakt van het video-consult hoeft dat niet meer, dan kan je direct plaats nemen in de virtuele wachtkamer. Zodra je aan de beurt bent, nodigt de arts je uit in zijn virtuele spreekkamer. Op dat moment wordt de beeldverbinding actief en kunnen jullie elkaar zien en spreken.

Bij sommige programma’s is het mogelijk om naast de twee schermen waarop jullie te zien zijn, nog een extra scherm te openen waarop de zorgverlener bijvoorbeeld jouw lab-uitslagen, röntgenfoto of echo kan laten zien. 

Robert Leedekerken is fysiotherapeut en heeft dagelijks contact met zijn patiënten via videoconsult. Lees hier zijn verhaal.

Meer weten over het videoconsult?

Welke producten zijn er voor videoconsult?

Welk digitaal zorgproduct past het beste bij mij?Start productwijzer

Blogs