Terug naar home

De FreeStyle Libre heeft mijn leven een stukje makkelijker gemaakt.

Avatar Generiek

Joop

heeft diabetes

Joop heeft al lange tijd diabetes type 1. Hij heeft hier goed mee leren omgaan. Doordat hij goed naar zijn lichaam luistert en zijn bloedsuikerspiegel vaak meet, weet hij goed wat hij moet doen. De FreeStyle Libre heeft zijn leven een stukje makkelijker gemaakt.

Wie is Joop?

‘Ik moest vaak naar de wc, ook ’s nachts. Ik had ontzettend veel dorst en voelde me lusteloos. Ik ging naar de huisarts. Hij hield een glazen buisje met mijn urine boven een vlammetje. Twee uur later zat ik in het ziekenhuis. Ik bleek suikerziekte te hebben. Het was 1964, ik was 15 jaar en helemaal niet bekend met suikerziekte. Ook niemand binnen de familie en omgeving. Laat staan de benaming diabetes type 1.

Ik moest drie weken in het ziekenhuis blijven. Daar kreeg ik een streng dieet. Ik moest leren twee keer per dag te spuiten met varkensinsuline en vier keer per dag bloed prikken in mijn vingertoppen. Het bloed ging naar het lab en de volgende dag kreeg ik de uitslag. Dan moest er weer een halve snee brood bij of af. Mijn dagritme werd vastgesteld op drie keer per dag eten op vaste tijden. Toen ik weer thuis was, moest ik dit ritme doorzetten. Dat was niet makkelijk, want in het gezin hielden ze hun eigen eetritme aan. Soms zat ik daardoor voor de show aan de gezinstafel. 

Gaandeweg heb ik mijn eigen weg proberen te vinden. Door goed naar mijn lijf te luisteren. In het bijzonder bij hypo’s en hypers. Mindful-aandacht en Tai-Chi oefeningen helpen mij nu ook om beter naar mijn lichaam te kunnen luisteren.

Daarnaast ben ik altijd blijven meten. Vroeger moest ik naar het lab in het ziekenhuis, toen ben ik op eigen verzoek zoveel mogelijk zelfstandig gaan meten. Gelukkig ging dit in de loop van de tijd een stuk makkelijker. Eerst met strips die verkleurden als je ze in contact brengt met je urine. En later met een prikpen in de vingertoppen. Door met regelmaat te meten in relatie tot het luisteren naar mijn lichaam en een bewust voedings/leefpatroon, hoef ik relatief weinig insuline te gebruiken. Dit heeft te maken met het in balans zijn van de glucose en insuline. Bloed afnemen in mijn vingertoppen werd wel steeds lastiger door het vele prikken. De grote doorbraak kwam voor mij met de FreeStyle Libre.’   

Freestyle LibreLink review

‘In het begin had ik nog geen recht op de FreeStyle Libre volgens de verzekering. Toen kocht ik wel alvast eens in de zoveel tijd een sensor om te meten hoe het met mijn bloedsuiker ging. Om te kijken of ik mijn lichaam nog goed aanvoelde. Nu wordt de FreeStyle Libre vergoed. Mede door hulp van patiëntenorganisaties.

Eens in de veertien dagen moet ik de sensor verwisselen. De sensor gebruik ik ongeveer vier keer per dag. Soms meer. Met de gegevens die ik via de app verzamel, maak ik ieder kwartaal een rapportage en die stuur ik door aan mijn behandelaar. We bespreken dan de uitslagen en mijn ervaringen. En zo nodig stemmen we de balans af op een vervolgbehandeling. Dit geeft mij min of meer een zekerheidsgarantie: het luisteren naar je lichaam wordt ondersteund met exacte meetwaarden. Dit kan ik bespreken met mede-diabeten en behandelaars.’           

Mijn tips voor jou

  • Oriënteer je op wat diabetes is

    Oriënteer je breed op wat diabetes is, wat het met je doet en kijk/voel of je deze ‘handicap’ te vriend kunt houden met ondersteuning van moderne meethulpmiddelen. Deel je ervaringen met mede-diabeten. Je vindt ze via Diabetes Vereniging Nederland. Ik heb veel gehad aan lotgenotencontact.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Zorg dat je plezier houdt in het gebruik van digitale toepassingen en meetapparatuur. En blijf vooral contact houden met wat je lijf zelf hierover te vertellen heeft.

Contact met andere diabetes patiënten

Wil je contact hebben met andere diabetes patiënten?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Diabetesvereniging Nederland.

Bezoek het DVN of bel 033 - 463 05 66 bereikbaar tussen 09:00 en 17:00.