Terug naar home

IkPas helpt mij om niet te drinken.

Avatar Generiek

Ingrid

wil minder alcohol drinken

Ingrid is 55 jaar. Op IkPas deed zij mee met de 'Dry January' challenge. Dat betekent de hele maand januari geen alcohol drinken. IkPas helpt Ingrid ook in de andere maanden om geen alcohol te drinken.

Wie is Ingrid?

'Ik woon samen met mijn twee katten en ik werk als sociaal werker. Ik zoek dan maatjes voor mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen en koppel ze aan elkaar. Ik doe graag wat voor anderen, ook binnen mijn familie wanneer dat nodig is. In mijn familie werd vroeger vaak en veel gedronken. Als ik op een verjaardag bij mijn oma kwam, dan stond daar een doos sigaretten op tafel en kreeg ik altijd de vraag of ik een biertje wilde. Doe mij maar karnemelk, zei ik dan. Ik was toen 20 jaar en vond het niet nodig om daar een biertje te drinken. Dat vonden ze dan ongezellig.

Het viel mij op dat alcohol bij de mensen om mij heen vaak ellende met zich meebracht. Denk aan ruzies onder invloed, je werk verliezen door alcoholgebruik of echtscheidingen. Maar ook kinderen die moeten meemaken hoe het is om ouders te hebben die te veel drinken. Kinderen die hierdoor trauma’s oplopen of verwaarloosd zijn, ik heb het gezien. Zij hebben hier hun hele verdere leven last van. Zelf ben ik toen veel gaan lezen over wat drinken met je doet. Ik werd mij toen meer bewust van wat ik zelf drink. Ik mocht op vrijdag na het werk van mijzelf altijd lekker een biertje, maar dat schoof ik steeds verder naar voren in de week. Ik maakte steeds meer uitzonderingen.

Alweer wat jaren geleden zag ik toen een oproep voorbijkomen om 30 dagen geen druppel alcohol te drinken. Als je dit dan deed en het lukte, dan kreeg je een speldje in de vorm van een druppeltje. Dat vond ik toen zo stoer zo’n speldje! Toen ben ik de uitdaging aangegaan om te stoppen met drinken. Ervaren hoe dit is. Hoe ga ik dit vinden? En nu jaren later, doe ik vaak mee aan wat nu de 'Dry January' challenge heet. In januari geen alcohol. Het wordt steeds makkelijker, en het voelt prettig om dat biertje of wijntje te laten staan.

Ervaring met IkPas

Ik kom via IkPas makkelijk in contact met anderen die ook de uitdaging aangaan om voor een bepaalde periode geen alcohol te drinken. Je kunt je aanmelden en doet dan direct mee. Het is laagdrempelig. Je hoeft niet naar een bijeenkomst of ontmoeting, maar kunt dit gewoon vanuit huis starten. Dat maakt het makkelijker. Het is interessant om met elkaar ervaringen te delen hoe het gaat. De een lukt het beter dan de ander. Je kunt op elkaar reageren, of alleen de verhalen of reacties van anderen lezen. Net wat je prettig vindt.

Elke dag krijg ik vanuit IkPas een mailtje om mij te helpen. Ik krijg bijvoorbeeld recepten voor alcoholvrije drankjes. Ik heb inmiddels verschillende recepten geprobeerd. Die waren lekker! Of je kunt berichten lezen over wat het doet met je lijf en met je gezondheid wanneer je stopt met drinken. Ik was daar elke dag een moment mee bezig. Even de berichtjes uit de mail lezen, of verder doorklikken naar een artikel hierover op IkPas voor meer informatie.

Ik ben van plan om nu zelf mijn periode zonder alcohol te verlengen. Ik wil in totaal drie maanden geen alcohol drinken. Ik merk dat dit makkelijker gaat en doe dat nu vaker. Dan vind ik het eigenlijk zo prettig dat ik denk waarom niet nog wat extra dagen erbij zonder alcohol. Wanneer ik vroeger een feestje had, dan vond ik het eerst lastig om geen alcohol te drinken. En nu weet ik, ik maak er ook zonder alcohol wat moois van!’

Mijn tips voor jou

  • Probeer het uit!

    Ervaar hoe het is, om een tijd geen alcohol te drinken. Op IkPas is het fijn dat je met elkaar dingen kunt delen. Dat helpt.

  • Praat erover met vrienden

    Vertel dat je wilt stoppen met alcohol drinken en hierover nadenkt. Zo kom je er ook achter dat er anderen zijn die dit misschien ook willen doen.

  • Ga bewust andere dingen doen voor afleiding

    Ik ben meer gaan wandelen en fietsen. Lekker naar buiten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app of website

Ga op zoek naar een app of website waar jij inspiratie van krijgt om de periode zonder alcohol vol te houden. Ik ben gezonder gaan koken door recepten die op IkPas staan te proberen. Ik had daar plezier in.