Terug naar home

Ik gebruik apps om een moment van rust voor mijzelf te creëren.

Avatar Generiek

Christa

heeft paniekaanvallen

‘Twee jaar geleden kreeg ik paniekaanvallen. Gelukkig gaat dit nu een stuk beter. Maar in deze hectische wereld is het voor mij belangrijk om rust te zoeken, om even op mezelf te zijn en een moment voor mezelf te nemen. De apps Meditation Moments en de Ommetje app helpen daar heel erg bij.’

Wie is Christa?

‘Inmiddels ben ik redelijk klachtenvrij. Twee jaar geleden kreeg ik paniekaanvallen en dat heeft zich ontwikkeld tot een paniekstoornis. Hiervoor ben ik in behandeling bij een psycholoog en dat gaat eigenlijk heel goed. Ik heb EMDR-behandeling gekregen en veel handvatten waardoor ik nu zo goed als klachtenvrij ben.

De paniekaanvallen zijn ontstaan door meerdere factoren. Met name getriggerd door mijn moederschap: er kwamen verschillende dingen uit mijn jeugd terug. Nu heb ik daar helemaal geen last meer van, dat hoofdstuk is afgesloten. De behandeling heeft geholpen, hierdoor ken ik mijn grens. De apps helpen mij toe te geven aan mijn lichaam en om op tijd op de rem te trappen. En om verbinding tussen hoofd en lichaam te houden.

Meditation Moments review

Deze app gebruik ik ter ondersteuning om even in contact met mijzelf te komen, om even los te komen van de waan van de dag. Om even te zijn. Als ik gemediteerd heb, dan zet ik dat in het dagboek van de app. Daarin kun je ook bijhouden hoe het gaat. Je kunt thema’s erin zetten wanneer je je goed of minder goed voelt. Als ik bijvoorbeeld voel dat het een week minder goed ging, dan kan ik heel makkelijk terugkijken waardoor dat kwam. Op deze manier kan ik ook goed terugkoppeling geven aan mijn psycholoog.

De app heeft mooie reeksen, je bent er iedere dag mee bezig. Je krijgt punten als je mediteert en zo kan je precies bijhouden hoe vaak je dat per maand doet. De app houdt statistieken bij zodat je inzicht krijgt wanneer en hoeveel je gebruik maakt van de app. Hij houdt ook bij hoeveel dagen achter elkaar je gebruik maakt van de app. Dit helpt mij om er een gewoonte van te maken en te komen tot gedragsverandering en goede zorg voor mijzelf. 

Ommetje review

De app is leuk omdat er een stukje competitie in zit. Mijn schoonvader doet het bijvoorbeeld ook. Doordat je veel loopt, behaal je meer punten. Dat motiveert meer tot lopen. Wandelen is heel goed voor rust in mijn hoofd, een moment voor mijzelf. Deze app helpt erbij om naar buiten te gaan en om het lopen echt in mijn gedrag te krijgen. Het brengt voor mij dus echt rust en een fijn moment voor mijzelf. En juist die momenten voor mijzelf heb ik nodig. De app is ook educatief en geeft middels weetjes meer inzicht in hoe ons brein werkt.’

Mijn tips voor jou

  • Podcasts

    ‘De club van relaxte moeders’ en ‘Lieve moeders'. Daarnaast heb ik veel aan de podcasts ‘Leef je mooiste leven’ en 'De podcast Psycholoog’.

  • Apps met een netwerk of podcasts

    Voor mensen met een psychische stoornis voelt het eenzaam. Maar apps met een netwerk of podcasts kunnen helpen om je minder eenzaam te voelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Zorg dat de app goed bij je past, aansluit bij je behoefte en doelen en nuttig is voor jou. Als het niet bij je past, heb je er geen profijt aan.

Wil je met iemand praten?

Zit je ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Heb je een vraag of probleem waar je met iemand over wilt praten? Neem dan contact op met MIND via 0900-1450 (maandag t/m vrijdag 09:00-21:00) of via MIND Korrelatie.