Terug naar home

De Migraine Buddy helpt mij om mijn aanvallen bij te houden

Avatar Generiek

Mariska

heeft hormonale migraine

Mariska was 22 jaar toen ze voor het eerst migraine kreeg. Ze had toen vooral last van uitval in gezicht en spraak. Inmiddels heeft ze hormonale oogmigraine. De Migraine Buddy helpt haar door middel van de herinneringsfunctie om aanvallen bij te houden. 

Wie is Mariska?

'Rond mijn 22e kreeg ik last van uitval. Klachten als tintelingen in mijn gezicht, last van mijn spraak, niet weten waar ik ben en geen rekensommen kunnen maken. Ik had wel eens hoofdpijn. Maar toen mijn klachten veranderden, dacht ik pas dat het migraine was. Na de eerste aanval ging ik naar een neuroloog. Toen ben ik overgegaan op medicijnen. Ik had niet zo vaak aanvallen, maar moest het wel uitzitten tot mijn oriëntatie weer terug was.  

De migraine zelf is veranderd. Ik heb nu hormonale oogmigraine, van achter in mijn oog tot in mijn nek. Daar komt somberheid bij. Ik ben dan vaak moe, heel moe en emotioneel. Het is een hele andere migraine geworden. Ik heb aanvallen met en zonder hoofdpijn, ongeveer drie keer in de maand. Ik ben er dan wel vijf dagen in de week mee bezig. Vaak lig ik dan depressief op de bank, met of zonder hoofdpijn. Het is verergerd sinds ik in de overgang ben, die heftig is. Na ruim 20 jaar ben ik weer naar een neuroloog gegaan. Om uit te zoeken wat voor een migraine het is. Ik heb andere medicatie gekregen die ik nu gebruik. Dat dempt de migraine, verder blijft het uitzitten. Het blijft zoeken. Ik ga bijvoorbeeld nog kijken voor shiatsu massage.' 

Migraine Buddy review

'Ik gebruik nu vier jaar Migraine Buddy, met tussenpozen. Je kunt de app aanpassen naar je eigen behoeftes. Ik heb bijgehouden welke medicijnen ik gebruik, wat werkt en wat niet. Plus mijn aanvallen en de duur ervan. Ik gebruik de app nu om mijn aanvallen te monitoren, want er zijn geen triggers aan te wijzen. Wel dat alcohol niet altijd kan, dus dat drink ik weinig.  

Ik dacht eerst dat mijn aanvallen wel meevielen. Maar vanuit de app kun je je overzicht wat je hebt bijgehouden uitprinten. Dat had ik gedaan voor mijn neuroloog. De lengte, duur en frequentie van mijn aanvallen. Ik zet de app niet aan als ik een aanval heb, maar de herinneringsfunctie helpt me herinneren om het in te vullen. Toen ik ernaar keek dacht ik: 'Ik ben best wel ziek.' De aanvallen zijn vaker, langer en heftiger dan ik dacht. Het overzicht hielp mij om het gesprek met de neuroloog te voeren. Je hebt namelijk snel de neiging om je situatie te bagatelliseren. Ik was ervan geschrokken hoe vaak ik er nog last van heb.'

Mijn tips voor jou

  • Laat vaststellen of het migraine is

    Ga naar je huisarts en neuroloog en laat vaststellen of het migraine is.

  • Houd een hoofddagboekje bij

    Houd een tijdje een hoofddagboekje bij.

  • Zoek uit wat werkt

    Vaak gaan patiënten veel behandelingen aan. Doe wat je wilt om uit te zoeken wat werkt.

  • Vertel het aan je omgeving

    Vertel in je omgeving wat je hebt en wat je op dit moment kunt. Je zult zien dat mensen het begrijpen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Kijk zelf wat je doel is en welke app daarbij past. En kijk naar het gebruiksgemak van de app. Zo kun je bij Migraine Buddy verschillende onderdelen uitzetten waar je niks mee wilt doen.  

Deze vlogs raad ik aan

tekst met link

Kom in contact

Wil je meer informatie over hoofdpijn? Dat kan via de patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet. Bezoek https://allesoverhoofdpijn.nl/.