Terug naar home

Natacha: Via de dagboeken houd ik mijn behandeling bij

Avatar Generiek

Natacha

heeft migraine

Natacha is 43 jaar. Ze heeft sinds haar puberteit last van migraine. Toen ze 14 was, had ze nog ‘normale’ migraineaanvallen. Dit veranderde tijdens haar eerste zwangerschap, ze was toen 32 jaar. Natacha kreeg chronische migraine. De Migraine Buddy helpt haar. Via de dagboeken houdt ze haar behandelingen bij. Zo kan ze zien wat werkt en of het beter gaat.   

Wie is Natacha?

‘In de puberteit kreeg ik voor het eerst last van migraine. Ik was toen 14 jaar. Het begon met vrij 'gewone’ migraineaanvallen. Ik werd duizelig en misselijk. Ik kreeg vlekken in mijn gezichtsveld en daarna heftige hoofdpijn. Normale pijnstillers hielpen toen nog. Het was vervelend, maar er was goed mee te leven. Toen ik zwanger was van mijn dochter werd de migraine chronisch. Vanaf de twaalfde week had ik vijf dagen migraine, twee dagen om bij te komen en dan weer vijf dagen migraine, dit was erg zwaar. Na mijn zwangerschap werd het weer beter. Maar toen ik zwanger was van mijn zoontje, kreeg ik dezelfde klachten. Omdat ik het eerder had meegemaakt, wist ik er wel beter mee om te gaan.  

Na de geboorte van mijn zoontje lukte het niet om mijn migraine op de rit te krijgen. Na een aantal jaren kreeg ik een burn-out. Dat had vele oorzaken, maar al snel begreep ik dat de migraine de grootste rol speelde. Ik ben doorgegaan met werken totdat het echt niet meer kon en ik geen stap meer kon verzetten. Ik ben nu sinds drie jaar volledig afgekeurd. Sinds een paar maanden gaat het beter omdat ik nieuwe medicijnen heb die goed aanslaan. Het zorgt ervoor dat ik bijna geen hele dagen meer op bed hoef te liggen. Ik heb natuurlijk nog wel migraine, maar ik merk dat ik aan het herstellen ben. Al gaat het beter, ik zal niet van migraine genezen. Het is en blijft een chronische hersenziekte. Maar zoals het nu is ben ik gelukkig en kan ik ermee leven.'

Migraine Buddy review

'Ik gebruik Migraine Buddy nu een jaar of drie. Het zorgt ervoor dat ik een goed inzicht en overzicht heb in mijn migraine. Je registreert je aanval en zoveel of zo weinig informatie als je zelf wilt. Je kan de app grotendeels zelf inrichten. Heel fijn! 

Als je een migraineaanval hebt, dan neem je die op via de app. De app vraagt wat voor hoofdpijn je hebt. Iemand kan namelijk verschillende soorten aanvallen hebben. Je kunt aangeven hoe ernstig je pijn is van 0 tot 10. Ook vraagt de app waar je was toen de aanval begon en welke klachten je ervaart. Het aangeven van je klachten vind ik interessant. De eerste fase van migraine begint namelijk al voordat je hoofdpijn krijgt. Zo kun je aangeven dat je bijvoorbeeld moest gapen en supermoe was. Ook kun je je triggers aangeven. Hier moet je wel voorzichtig mee omgaan. Je moet de invloed van je triggers niet overdrijven want zo ga je misschien onnodig  bepaalde situaties vermijden.   

Ik vind de dagboeken erg nuttig. Het is de enige manier om behandelingen die je uitprobeert te kunnen meten. Je kunt aan je neuroloog namelijk nooit precies aangeven hoe je je drie dagen geleden voelde en al helemaal niet terugkijken op drie maanden. Soms is je gedachtegang heel negatief, maar laat de app zien dat je best een goede maand hebt gehad. De resultaten in de app kan ik terugkoppelen naar mijn neuroloog tijdens een consult. '

Mijn tips voor jou

  • Dagboek

    Houd je migraine bij in een dagboek.

  • Juiste medicijnen

    Blijf zoeken naar de juiste medicijnen, vaak moet je meerdere medicijnen proberen tot je vindt wat voor jou werkt. En soms zijn er meerdere behandelingen tegelijk nodig. Maar wees ook blij als iets een beetje helpt, verwacht geen volledige genezing.

  • Accepteer je situatie

    Een bepaalde mate van acceptatie is belangrijk, verzet doet namelijk meer kwaad dan goed.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Het belangrijkste bij het gebruik van de app is dat je overzicht krijgt van je migraine over een langere periode en zo ziet wat wel en niet werkt. Dat je je data kunt downloaden en kunt delen met je neuroloog. Ik zou echter afraden dit automatisch te doen. Het is per slot van rekening privacy gevoelige informatie die je beter in eigen beheer kunt houden. 

Kom in contact

Wil je meer informatie over hoofdpijn? Dat kan via de patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet. Bezoek https://allesoverhoofdpijn.nl/.