Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.
Door de app ontdekte ik dat sporten ook een trigger kan zijn.
Romy
heeft migraine
Dit gaat over de apps:
Soms heeft Romy (29) twee zware aanvallen van migraine per week. Daarnaast heeft ze elke week een paar keer heftige hoofdpijn. Ze gebruikt twee apps om de aanvallen in kaart te brengen.
Wie is Romy?
‘Op mijn vijfde kreeg ik mijn eerste migraineaanval, maar op mijn negende kreeg ik ook de diagnose. De aanvallen kunnen heftig verlopen bij mij. Dan kan ik geen licht, geluid of aanraking verdragen. Met de volgende dag een hoofdpijn alsof ik op een festival was geweest.
Ik gaf gymles aan kinderen die nieuw zijn in Nederland. Maar nadat ik ben aangereden op mijn scooter, ben ik vorig jaar gestopt met mijn werk. Ik heb fysieke klachten eraan overgehouden waarvan ik moet herstellen. Ook brengt de rechtszaak veel spanning met zich mee. En juist die stress is een trigger voor mijn migraineaanvallen. Sommige geven een pijnscore van 8 of zelfs 9.
Ik heb inmiddels nieuwe medicatie voor de migraine, maar moet leren luisteren naar mijn lijf. Is de hoofdpijn normaal, of is het een voorbode van migraine?’
Review Migraine Buddy
‘De app gebruik ik al sinds 2017, toen ik hem kreeg aangeraden op de hoofdpijnpoli van het ziekenhuis. Je kunt heel precies aangeven wanneer een aanval start en stopt, maar ook waarschuwingssignalen instellen en triggers aangeven. Verder kun je vastleggen welke klachten je had tijdens de aanval, hoe de aanval zich gedraagt, welke medicatie je gebruikt en of deze effectief was.
Je kunt er veel meer in vastleggen dan in het hoofdpijndagboek en er patronen uithalen. Zo blijkt sport ook een trigger te zijn: voor mij was dat echt een eye opener die ik dankzij de app in beeld kreeg. Ik zorg nu dat mijn hartslag niet te hoog word als ik fiets. Ook vind je er tips van anderen, bijvoorbeeld koffie drinken, een hete douche nemen of juist een koude washand in je gezicht.’
Review migraineAPP
‘De app Migraine Buddy is ontzettend uitgebreid. Wat ik miste, was een handig overzicht van het aantal aanvalsdagen en mijn medicatiegebruik. Daarnaast kan ik de gewone hoofdpijn niet goed registreren.
De app migraineAPP heeft minder opties: je kunt bijvoorbeeld aangeven of een aanval 0-4 uur duurde, 4-12 of langer dan 12 uur, maar niet per minuut zoals in de Migraine Buddy. Wel zie ik snel hoeveel hoofdpijndagen ik per maand heb, hoeveel migrainedagen en hoeveel medicatie ik gebruik. Daarom gebruik ik sinds april, in overleg met de hoofdpijnpoli, ook migraineAPP.’
Romy over haar ervaring met Migraine Buddy
Je kunt de video niet bekijken omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.
Tips van Romy
-
Leer van de ervaringen van anderen
In migraineAPP staan veel artikelen over leven met migraine, ervaringsverhalen en de herstelfase. Ik onderschatte het herstel. Je haalt er veel uit door te lezen hoe anderen hiermee omgaan. De één heeft baat bij frisse lucht, de ander bij een vette snack. Ik ben veel gaan uitproberen door alle nieuwe inzichten. Zo kwam ik erachter dat ik enorme trek krijg na een aanval. Logisch, want migraine kost veel energie!
-
Gebruik meerdere apps
Soms kunnen ook andere apps heel handig zijn. Zo staat onderin in de app Weeronline de kans op migraine door het weer. Met kleuren als groen en rood geven ze aan of de kans klein of groot is. Ik plan op een ‘rode’ dag dan niet te veel in.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een app
‘Kijk wat je aan een app hebt. Wees niet bang om er meerdere apps te gebruiken. Voor mij werken de Migraine Buddy en migraineAPP aanvullend aan elkaar. ‘
Deze apps raad ik aan
Kom in contact
Wil je meer informatie over hoofdpijn? Dat kan via de patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet.
Zelf een ervaringsverhaal achterlaten?
Heb je zelf een ervaring met zorg- of gezondheidsapps die anderen kan helpen?
Neem contact op met Digitale ZorgGids via dzg@patientenfederatie.nl.