Terug naar home

Frieda: MyTherapy en de Eetmeter app houden mij scherp.

Avatar Generiek

Frieda

heeft reuma

Frieda is 46 jaar en heeft fibromyalgie. Ze gebruikt met name apps die haar helpen in het dagelijks leven, om haar scherp te houden. MyTherapie voor het gebruik van medicijnen en de Eetmeter app voor haar dieet. 

Wie is Frieda?

‘Op aandringen van familie en vrienden ben ik ruim twee jaar geleden naar de huisarts gestapt. Ik zei: ‘Dit zijn mijn klachten. Ik denk zelf dat het fibromyalgie is. Hoe kijkt u daar tegenaan’. Zij verwees me naar het ziekenhuis en daarna was het snel duidelijk.

Tot op zekere hoogte heb ik er dagelijks last van. Een van de aanpassingen is rijden in een automaat in plaats van een schakelauto. Als ik een vermoeiende of stressvolle dag heb, of als er bijvoorbeeld regen in de lucht zit, dan heb ik er meer last van. De ochtenden zijn wat moeilijker omdat ik echt een beetje moet opwarmen.

Gelukkig ben ik nog goed mobiel: ik kan lopen, fietsen en sporten tot op zekere hoogte. Badminton lukt helaas fysiek niet meer, dat komt ook wel omdat ik heel fanatiek ben. Maar ik kan nog naar de sportschool en daar houd ik mijn lijf en conditie op pijl.

MyTherapy review

Dit is een app waarin ik bijhoud welke medicijnen ik neem en wanneer ik die neem. Op het tijdstip dat ik instel, krijg ik een signaal dat ik een geneesmiddel moet nemen en een pijnstiller. Ik kan zo bewuster omgaan met het nemen van pijnstillers. Met de app kan ik ook de waardes en mijn afspraken met je arts in de app verwerken. En als ik wat minder therapietrouw ben, dan kan ik het delen met vrienden en familie. Zo kunnen zij mij eraan herinneren. ik kan alleen niet direct met de apotheek communiceren. De app maakt het leven wat makkelijker en het helpt mij strikter om te gaan met mijn medicijngebruik. Het geeft mij structuur en dat is vooral op een slechtere dag heel erg fijn.

Mijn Eetmeter review

Ik moet goed opletten wat ik eet. Ik heb namelijk een prikkelbare darm (IBD) en daarom wil ik goed bijhouden wat ik eet. De Eetmeter geeft meer zicht op wat ik doe. Als ik algemeen gezond ben, dan is dat ook bevorderlijk voor mijn reuma. Dan heb ik daar gewoon minder last van. Vooral het bijhouden werkt dan heel goed. Ik ben gek op controle en grip en dit werkt dan super.’

Mijn tips voor jou

  • De Voedingscentrum app

    Uit de Voedingscentrum app weet ik dat ik rood vlees beter kan vermijden en vervangen voor gevogelte. Dat helpt bij IBD en reuma.

  • Blijf in beweging

    Dat is de beste plus die je jezelf kan geven.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Kijk goed of je optimaal gebruik maakt van de instellingen. Zorg bijvoorbeeld dat je de juiste meldingen krijgt op je telefoon. Soms is een app heel goed maar werkt deze niet als je de meldingen uit hebt staan. Vul alles waarheidsgetrouw in, dat is soms misschien moeilijk. Maar anders heeft het simpelweg geen zin.

Contact met fibromyalgie patiënten

Wil contant met mensen die ook fibromyalgie hebben?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.

Bezoek ReumaZorg Nederland.

Ben je specifiek op zoek naar lotgenoten met fibromyalgie? Ga dan naar de website van FES