Terug naar home

Ik heb liever direct contact met de verpleegkundige en psychiater.

Avatar Generiek

Anntien

heeft een bipolaire aandoening

Anntien heeft al lange tijd last van depressies en hypomanie. Gelukkig gaat het met medicatie wel een stuk beter. Via de GGD gebruikt zij de NiceDay app. Maar ze is hier niet tevreden over. Ze heeft liever via de mail contact met haar verpleegkundige en met de psychiater.

Wie is Anntien?

‘Sinds 2016 weet ik dat ik een bipolaire aandoening heb, maar het speelt al veel langer. Zo'n 30 jaar had ik al depressies. Als ik niet goed ingesteld ben op medicatie, kan ik van uiterst depressief gaan tot uiterst blij. Dan ken ik geen belemmeringen. Dan denk ik dat ik alles kan en dan heb ik bakken met energie. Anderzijds heb ik diepe dalen, gebrek aan energie, ben ik somber. Mijn hele leven ligt dan onder een dikke zware grijze deken. Ik kan dan moeilijk bewegen en ademen.

Op dit moment ben ik goed ingesteld op medicijnen. Dat betekent dat zowel de onderkant, de depressie, of bovenkant, de hypomane, de euforie, minder zijn. Ik heb dan nog wel depressieve gedachten of ben juist euforisch, maar de pieken en dalen zijn minder. Helaas kon ik hierdoor niet meer werken en het heeft mij ook wel vriendschappen gekost. Door de onvoorspelbaarheid kan ik moeilijk afspraken inplannen. Daarnaast heb ik ook schulden gehad doordat ik dingen heb gekocht die ik eigenlijk niet kon betalen. Dat gaat nu gelukkig allemaal beter.

NiceDay app review

Je kan in een dagboek bijhouden hoe het met je gaat. Mijn contactpersonen, de psychiater en de verpleegkundige kijken mee. Maar ik kan geen contact met ze opnemen en de videobelmogelijkheid werkt niet omdat de verbinding heel slecht is. Ik onderhoud met name contact via de mail met de psychiater en verpleegkundige. Als wij een afspraak hebben, dan bellen we.’

Mijn tips voor jou

  • Zoek je eigen weg

    Er is geen enkele persoon met precies dezelfde aandoening, zoek dus je eigen weg. Vertrouw je behandelaars, luister niet blind naar ze en denk mee. Maar vertrouwen is belangrijk.

  • Geef jezelf tijd

    Het kost heel veel tijd om medicatie te laten werken, om te accepteren hoe de dingen zijn en om te accepteren dat je mensen kwijtraakt. Als je een gebroken been hebt en iemand vraagt je om mee te gaan hardlopen, dan is het duidelijk dat dat niet kan. Als ik moet afzeggen omdat ik niet kan, dan wordt dat minder makkelijk geaccepteerd.

  • Muziek

    Op Spotify heb je verschillende lijsten met mindfull muziek, die hebben mij geholpen met slapen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Als je een app tegenkomt en je denkt de eerste tien minuten 'hoe werkt dit?’ dan is het niet gebruiksvriendelijk. Zoek vooral apps die instinctief werken.

Wil je met iemand praten?

Zit je ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Heb je een vraag of probleem waar je met iemand over wilt praten? Neem dan contact op met MIND via 0900-1450 (maandag t/m vrijdag 09:00-21:00) of via MIND Korrelatie.