Terug naar home

Mijn stemming bijhouden stelt mij gerust.

Avatar Generiek

Lalo

heeft last van persoonlijkheidsstoornis NAO

Lalo heeft al enige tijd last van een persoonlijkheidsstoornis. Hij gebruikt onder andere de NiceDay en de MindDoc app. Hierdoor ontstaat er een goed beeld van zijn stemming, dat werkt vaak geruststellend. Via de NiceDay app heeft hij ook nog laagdrempelig contact met zijn behandelaar.

Wie is Lalo?

‘Ik heb over het algemeen een diagnose van een persoonlijkheidsstoornis: NAO. Dat is van alles wat. Niet specifiek narcistisch of bipolair. Ook heb ik depressieve klachten en heb ik ADD, hierdoor versterken sommige klachten. Ik heb vaak last van stemmingswisselingen: diepe dalen en hoge pieken. Daarin worden mijn ADD-klachten versterkt. Dan wordt het voor mij lastig om algemene taken bij te werken, dan vergeet ik mijn administratie of kom ik ergens te laat.

De ene keer zijn de stemmingswisselingen lastig en de andere keer heb ik te weinig energie om wat te doen. Ik gebruik medicijnen, dat werkt echt goed. Mijn stemmingswisselingen worden daardoor minder en ik kan mij wat beter concentreren. Maar zelfs met medicijnen is het lastig om contacten bij te houden, om te praten over hoe je je voelt en hoe je denkt. Werken is ook lastig om vol te houden. De apps helpen daar enigszins bij.

NiceDay app review

Het allerbelangrijkste voor mij is dat dat de app direct contact legt met mijn psycholoog. De app kun je gratis downloaden en heeft heel veel andere mogelijkheden zoals een dagboek en een ‘moodtracker’ die je stemming kan bijhouden.

Binnen de app gebruik ik vooral de G-schema’s, dat is onderdeel van mijn cognitieve gedragstherapie. Het invullen van een schema is daardoor heel makkelijk. Ik houd het dan ook beter bij. Normaal doet de psycholoog het met vragen stellen, in dit geval neemt de app dat voor een deel over. Als je wil, kan je dat dan weer bespreken met de psycholoog. Door de app zoek ik veel makkelijker contact, het is vergelijkbaar met je psycholoog een appje sturen. En ik kan makkelijk videobellen.

De dagboekfunctie en de moodtracker geven mij inzicht in hoe de week of een maand was, hoe ik mij voelde. Ik kan nu makkelijk zien waarom ik mij goed of slecht voelde. En daardoor zie je misschien ook bepaalde triggers, daar leer je dan beter mee omgaan. En ik kan het bespreken met mijn psycholoog.

MindDoc review

Over het algemeen doet deze app een beetje hetzelfde, het heeft ook een dagboekfunctie en een ‘moodtracker’. ‘Deze gebruik ik omdat het visueel een mooi overzicht geeft van elke maand, in kleurtjes. Als NiceDay wat meer visueel zou zijn, dan heb ik deze app niet meer nodig. Over het algemeen geeft het comfort, het is geruststellend om te weten hoe het gaat.'

Mijn tips voor jou

  • Houd het goed bij

    Welke app je ook kiest, houd het goed bij. Dan krijg je meer inzicht in waarom je je op een bepaalde manier voelt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Let vooral op dat je niet zomaar betaalde informatie downloadt. Je kunt ook veel online op websites vinden, daar hoef je niet maandelijks voor te betalen.

Wil je met iemand praten?

Zit je ergens mee of zie je het (even) niet meer zitten? Heb je een vraag of probleem waar je met iemand over wilt praten? Neem dan contact op met MIND via 0900-1450 (maandag t/m vrijdag 09:00-21:00) of via MIND Korrelatie.