Terug naar home

Hans: Er zijn veel apps die mij helpen om zeker en veilig onderweg te zijn.

Avatar Generiek

Hans

heeft een oogaandoening

Hans heeft al sinds zijn geboorte last van een progressieve visuele beperking. Hij gebruikt verschillende apps om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Daarnaast gebruikt hij BlindSquare om zich onderweg goed te kunnen oriënteren. Dit geeft hem zekerheid en een veiliger gevoel.

Wie is Hans?

‘Ik heb de progressieve en erfelijke oogaandoening Retinitis Pigmentosa. Het is een erfelijke ziekte, ik heb dit vanaf mijn geboorte. Hoe snel je zicht achteruit gaat, dat is bij iedereen anders. In het begin was ik vooral nachtblind, maar na verloop van tijd sterft je netvlies af. Totdat je uiteindelijk helemaal blind wordt. Vanaf ongeveer 30 procent zicht wordt het moeilijker om zonder hulpmiddelen de straat op te gaan. Sinds 2006 heb ik nog heel weinig zicht. Gelukkig heb ik wel een blindengeleidehond om mij te helpen.

OV-Info

Ik loop altijd vaste routes naar het openbaar vervoer (OV). Als ik de bus wil nemen, dan zie ik via deze app live wanneer de eerstvolgende bussen komen en waar deze naar toe gaan. Dit is helemaal actueel. Je kan dubbel klikken op de informatie. Zo zie ik precies wanneer de bus vertrokken is en wanneer die aankomt. Zo weet ik wanneer ik klaar moet staan. De app werkt ook op busstations met meerdere haltes. Hij geeft aan op welk perron de bus vertrekt. Het belangrijkste is dat de app mij real time informatie geeft. Zo kan ik anticiperen op de actuele situatie. Het is zo fijn dat ik niet afhankelijk ben van een statische dienstregeling.

NS Perronwijzer

Er komen heel veel treinen langs op hetzelfde perron. Het is dus heel belangrijk dat ik de goede trein heb. De informatieborden boven het perron kan ik niet lezen. De Perronwijzer app zoekt op welk station ik sta. ik vul in op welk spoor ik ben en dan krijg ik direct op mijn telefoon te horen wat er op de perronborden staat. Het is dus gewoon heel simpel. Er zijn ook nog wat extra functionaliteiten maar die gebruik ik verder niet. De app geeft mij veel rust. Ik weet altijd of ik in de goede trein stap.

BlindSquare

Ik loop vaak van het station naar huis. De BlindSquare app helpt mij met oriënteren onderweg. Als ik met mijn telefoon schud, geeft de app mij automatisch informatie. Bijvoorbeeld over welke zijstraten er komen, of er een kruising in de buurt is en langs welke winkels ik loop. BlindSquare geeft ook tussentijdse informatie. Het is extra veilig als ik bijvoorbeeld weet dat er een zijstraat aankomt. Daarnaast weet je met behulp van de klok waar je naartoe moet lopen op plekken waar geen straatnamen zijn zoals in de natuur. De app is geen navigatiemiddel maar een oriëntatiemiddel. Ik kan nu sneller mijn weg vervolgen.’

Mijn tips voor jou

  • Investeer

    Iets nieuws leren kost vaak veel tijd. Maar uiteindelijk haal je er veel voldoening uit. Als je nooit met de bus gaat, is het in het begin moeilijk. Maar als het lukt, krijg je er zoveel zelfstandigheid voor terug.

  • Informeer

    Laat je goed informeren naar de mogelijkheden. Bij bijvoorbeeld de patiëntenvereniging. Of bij een revalidatie organisatie zoals Koninklijk Visio en Bartiméus.

  • Durf te kiezen

    Maak keuzes in wat je wel en vooral niet gebruikt. Er is heel veel aanbod, maar het wordt snel te veel en onoverzichtelijk. Gebruik alleen de apps waar je echt wat aan hebt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

‘Denk goed na wat je uit de app wil halen. Heeft deze app echt toegevoegde waarde voor jou? Elke app die je installeert, moet je weer onder de knie krijgen. En dat kost veel tijd. Dus maak een overwogen keuze. Het kan helpen om in contact te komen met lotgenoten. Vraag wat zij gebruiken en waarom dat voor hen werkt.’

Contact met andere mensen met een oogaandoening

Wil je contact met andere mensen met een oogaandoening?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Oogvereniging.

Bezoek de Oogvereniging of bel de ervaringsdeskundigenlijn, bereikbaar via 0348 – 420 780 van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 15:30.