Terug naar home

Hannie: Dankzij PhysiApp blijf ik in beweging!

Avatar Generiek

Hannie

heeft reuma

Hannie heeft al lang last van fibromyalgie. Dit is een chronische aandoening waarvoor geen geneesmiddelen zijn, behalve pijnstillers. Om fit te blijven en de pijn te verzachten, doet zij oefeningen met de PhysiApp. Dit helpt haar om kracht op te bouwen en souplesse van spieren te onderhouden.

Wie is Hannie?

‘Fibromyalgie is pijn aan de spieren en het bindweefsel, zonder ontsteking zoals bij ‘reguliere’ reuma. Deze diagnose heb ik zeven jaar geleden gekregen. Ik had al langer last: ik was heel vaak moe en had veel pijn in mijn hele lichaam. Hoe ik mij voel, kan heel erg wisselen. Soms sta ik op met hoofdpijn, heb in de middag pijn aan mijn rug en in de avond aan mijn arm. Het wisselt qua intensiteit en plekken in het lichaam. Het vervelende is dat het elke dag aanwezig is en dat je nooit weet hoe erg het de volgende dag is. Soms heb ik al moeite met opstaan uit bed en aankleden. Andere dagen voel ik mij best goed en kan ik van alles doen. Helaas is er nog geen geneesmiddel, alleen pijnstillers. Gelukkig kreeg ik na de diagnose de kans om een programma te volgen met fysiotherapie, een psycholoog en een ergotherapeut. Op dit moment heb ik nog wekelijks oefentherapie.

PhysiApp

Voor mijn herstel na een operatie adviseerde de fysiotherapeut mij de PhysiApp. Deze app werkte voor het herstel én bij het omgaan met de chronische pijn van fibromyalgie. De fysiotherapeut zet voor mij oefeningen in een digitale omgeving die ik kan zien. Een filmpje met uitleg in woorden of in geluid. Hij maakt een programma op maat. En ik kan noteren hoe een oefening ging, de fysiotherapeut kan dit dan lezen. Het helpt mij vooral bij het opbouwen van kracht en souplesse van mijn spieren zodat de pijn uiteindelijk beter hanteerbaar wordt. De uitvoering van oefeningen evalueer ik met de fysiotherapeut. De app helpt mij controleren of ik alles nog goed doe. Daarnaast kan ik op maat kijken wat ik nodig heb.’

Mijn tips voor jou

  • Word lid van een patiëntenvereniging

    Daar krijg je veel informatie en je kan met mensen ervaringen uitwisselen. Zelf volg ik Reumazorg Nederland en FES specifiek voor fibromyalgie.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

‘Let vooral op de praktische bruikbaarheid van een app. De PhysiApp is heel bruikbaar en echt een aanvulling op de reguliere therapie. Zorg ook dat je de bruikbaarheid van de app en de resultaten met een zorgverlener bespreekt. Ga niet te veel zelf dokteren.’

Deze website raad ik aan

Fibromyalgie en Samenleving

Contact met fibromyalgie patiënten

Wil contact met andere mensen die fibromyalgie hebben?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland.

Bezoek ReumaZorg Nederland.

Ben je specifiek op zoek naar lotgenoten met fibromyalgie? Ga dan naar de website van FES