Terug naar home

Corné: Ik kan nu makkelijk contact opnemen met de longverpleegkundige

Avatar Generiek

Corné

heeft COPD

Corné is 62 jaar. Hij leeft nu 12 jaar met COPD. Toen hij de diagnose kreeg, had hij nergens last van. Later kreeg hij klachten. De app SanaCoach helpt Corné om wekelijks bij te houden hoe het met hem gaat. Ook kan hij via de app makkelijk contact opnemen met de longverpleegkundige. 

Wie is Corné?

'Mijn vrouw en ik rookten. Met hulp van de praktijkondersteuner wilden we stoppen. Zij heeft ons begeleid met medicijnen. Dat ging goed. We zijn nog steeds gestopt.

De praktijkondersteuner vroeg of er ziektes voorkomen in de familie. Ik vertelde dat mijn vader zwaar longpatiënt was. Hij is op vroege leeftijd overleden. Ze zei dat ze naar mijn longen kon kijken. Via een longfunctietest ontdekte ze dat het COPD was. Voor de zekerheid stuurde ze deze uitslag naar de longarts. Aan de hand van foto's en een extra test bevestigde hij de diagnose. Ik was toen 50 jaar.
 

Ik schrok dat het COPD was. Ik had er nooit bij nagedacht. Want ik had nergens last van. Later kreeg ik wel klachten en die werden steeds heviger. Ik ben sneller moe en kortademig. En ik kan niet meer alles doen wat ik voorheen wel kon. Ik het begin is dat moeilijk en wilde ik er niet aan toegeven. Nu ben ik me er meer bewust van. Als het niet goed gaat, dan pas ik me sneller aan. Anders pleeg ik roofbouw op mijn eigen lichaam. Dat zei mijn longarts ook tegen mij.

SanaCoach review

Ik gebruik de SanaCoach nu een aantal jaren. Ik krijg elke week een vragenlijst via de app. Dat is voor controle. Vragen over hoe het met mij gaat. Die beantwoord ik. Via de app komen mijn antwoorden bij de longverpleegkundige. Als zij ziet dat het slechter gaat, dan stelt ze mij direct een vraag: hoeveel slechter gaat het? Ook is er een maandelijkse controle via de app.

Ik gebruik de app vooral voor contact met de longverpleegkundige, als het slechter met mij gaat. Ik kan een persoonlijk berichtje sturen. Dan krijg ik binnen een aantal uur een bericht terug. Als het slecht gaat, dan heb ik een noodpakket Prednison. Ik stuur dan een berichtje dat ik met de Prednison start. De longverpleegkundige is dan op de hoogte. Ik kom nog twee keer in het jaar voor controle in het ziekenhuis.

Wat ik mis bij de SanaCoach is dat je geen waardes kunt invullen. je saturatie bijvoorbeeld of als je koorts hebt. In het ziekenhuis vragen ze naar deze waardes. Ik heb wel begrepen dat SanaCoach kijkt of ze dat nog kunnen toevoegen.'

Mijn tips voor jou

  • Kijk naar wat je wél kan

    Probeer zoveel mogelijk te kijken naar dat wat je wél kan. Maar pak ook je rust als je merkt dat het niet goed gaat.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Kijk goed naar wat de app je kan opleveren. Vanuit het ziekenhuis hebben ze me gevraagd om mee te doen met het gebruik van de SanaCoach. Vanuit het Longfonds gebruik ik een andere app die nog wordt getest. Ik ga niet blind in PlayStore zoeken naar apps. Ik moet er zeker van zijn dat het betrouwbaar is en waar een ziekenhuis achter staat.  

Contact met andere COPD patiënten

Wil je contact hebben met ander COPD patiënten?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Longfonds.

Bezoek het Longforum.