Terug naar home

Check of een app veilig omgaat met je gegevens

Img Handleidingen Veiligheidheid Apps En Websites

Een app downloaden is zo gedaan. Maar gaat de app veilig om met jouw gegevens? En zijn de metingen in de app betrouwbaar? Dat is voor de meeste mensen lastig te zien. Gelukkig zijn er organisaties die apps checken. Maar helaas niet alle apps. Wat kan jij zelf doen? Deze tips kunnen je helpen, maar garanderen niet dat een app veilig is. 

Hoe check je of een app veilig omgaat met je gegevens?

 1. JH PF Check Veilige App Stap1 613Px

  Check of jouw app een label heeft

  Soms is een app al gecheckt door een organisatie. En soms krijgt een app een label. Dat is handig voor jou. Alleen niet elke organisatie checkt hetzelfde. En niet elk label betekent dus hetzelfde.
 2. JH PF Check Veilige App Stap2 613Px

  Lees het privacy statement

  Wat gaat een app met jouw gegevens doen? Dat staat beschreven in het privacy statement van de app. Van Google en Apple moet een app zo’n document hebben. Je kunt dit document dan ook lezen via de appstore of playstore. Bepaal zelf wat jij belangrijk vindt.
 3. JH PF Check Veilige App Stap3 613Px

  Bekijk de toestemmingen die een app vraagt

  Apps kunnen toegang vragen tot je contacten, berichten, foto's, camera, locatie en microfoon.  Een e-consultapp heeft bijvoorbeeld de microfoon nodig. En een hardloopapp je locatie. Maar heeft de e-consultapp toegang tot vrienden nodig? En de hardloopapp toegang tot je berichten? Denk goed na over wat jij acceptabel vindt voordat je de app toestemming geeft tot allerlei gegevens. Je kunt er ook voor kiezen om je locatie niet continu aan te zetten, maar alleen wanneer jij dat nodig vindt. Welke functies een app mag gebruiken kun je zien en beheren onder: instellingen -> apps. Per app kun je de machtigingen of toestemmingen inzien en beheren. 
 4. JH PF Check Veilige App Stap4 613Px

  Update je apps regelmatig

  De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Updates die niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app is zo bovenal veilig.

Toelichting bij tip 1

GGD Appstore
De GGD Appstore toetst apps op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, onderbouwing en privacy.

CE-markering
Als een app voor een medische diagnose of behandeling wordt gebruikt, kan het dat deze een CE-markering nodig heeft. De CE-markering betekent dat de app aan de Europese regels voldoet.

MedMij-label
Heb je een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) met een MedMij-label? Dan kan je op een veilige manier jouw medische gegevens verzamelen bij jouw zorgverlener.

Toelichting bij tip 2

Let erop dat de app:

 • jou om toestemming vraagt voor het gebruik van je persoonsgegevens vóórdat de app informatie van je telefoon haalt of daarop informatie plaatst
 • je apart toestemming vraagt voor de verschillende soorten persoonsgegevens die de app gebruikt
 • duidelijke en begrijpelijke doelen aangeeft waarvoor de app jouw gegevens gebruikt en deze doelen niet tussentijds wijzigt zonder jouw toestemming
 • je gegevens niet langer bewaart dan jij nodig vindt
 • je de mogelijkheid geeft jouw toestemming in te trekken, de app te de-installeren en de verzamelde persoonsgegevens te verwijderen
 • alleen gegevens verzamelt die echt nodig zijn voor de werking van de app
 • jouw persoonsgegevens voldoende beveiligt.