Terug naar home

Twee-factor authenticatie voor een PGO

JH PF Tweetraps Verificatie Icoon V2

In een persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO) kun je een kopie verzamelen van de medische gegevens die in de computer van bijvoorbeeld je huisarts of het ziekenhuis staan. Een PGO bevat dus gevoelige en vertrouwelijke informatie over jouw gezondheid. Om deze informatie zo goed mogelijk te beschermen, maken PGO’s met een MedMij-label bij het inloggen gebruik van twee-factor authenticatie. Deze dubbele beveiliging maakt jouw PGO veiliger. 

Hoe werkt twee-factor authenticatie voor een PGO?

 1. JH PF Tweetraps Verificatie Stap 1 613Px

  Hoe werkt twee-factor authenticatie?

  Meestal moet je eerst inloggen zoals je dat gewend bent op andere websites of apps. Met bijvoorbeeld een gebruikersnaam gecombineerd met een wachtwoord of pincode. Dat is de eerste factor bij het inloggen. Daarna moet je nog inloggen met een tweede factor. Bijvoorbeeld met een code die je krijgt via een sms of een authenticatie-app. Of een vingerafdruk. Het verschilt per PGO welke methode je moet gebruiken.
 2. JH PF Tweetraps Verificatie Stap 3 613Px

  Hoe werkt twee-factor authenticatie in PGO’s?

  Verschillende PGO’s gebruiken verschillende manieren om met twee-factor authenticatie in te loggen. Sommige PGO’s vragen om je telefoonnummer. Zo kunnen ze bij het inloggen een unieke code per sms naar jouw telefoon sturen. Andere PGO’s vragen je om een authenticatie-app te downloaden. Zoals bijvoorbeeld Google Authenticator of Yivi app. Met deze apps scan je een QR-code. Daarna is de authenticatie-app op jouw telefoon gekoppeld aan jouw PGO. Zo kun je via deze apps bewijzen dat jij als enige recht hebt op toegang tot de gegevens in jouw PGO.
 3. JH PF Tweetraps Verificatie Stap 3 613Px

  Gebruik een goed wachtwoord

  Twee-factor authenticatie biedt extra bescherming. Maar een sterk wachtwoord is altijd een goed plan. We raden je aan om een goed wachtwoord te bedenken voor je PGO. Een wachtwoord met minimaal 8 tekens en een combinatie van letters, cijfers en andere tekens. Gebruik dit wachtwoord alleen voor je PGO. Gebruik dit wachtwoord dus niet voor accounts op andere websites of apps.
 4. JH PF Tweetraps Verificatie Stap 4 613Px

  Wanneer heb je een DigiD nodig?

  DigiD maakt ook gebruik van twee-factor authenticatie. Maar je gebruikt DigiD alleen wanneer je via je PGO een kopie van je medische gegevens ophaalt bij je zorgverlener. Niet wanneer je inlogt in je PGO.

Bekijk ook deze cursus

Uitleg over inloggen met twee-factor authenticatie