Lees hoe je kunt kijken of een app veilig met jouw gegevens omgaat

Via de App Store of Google Play kun je in de privacyverklaring van een app lezen of er veilig wordt omgegaan met jou gegevens.

In de privacyverklaring kun je kijken naar de belangrijkste privacyregels. Op deze manier kun je kijken hoe de app omgaat met jouw privacy. Ook kun je erop letten dat je niet meer gegevens afstaat dan nodig is, door:

  • Te kijken bij het downloaden van een app naar de toestemmingen die de app wil.
  • De toegang van de app tot bepaalde gegevens uitzetten bij de instellingen van je telefoon (ook als je de app al hebt geïnstalleerd).
  • Goed te kijken bij cookies en voorwaarden van apps wat je accepteert.
  • Apps te installeren vanuit betrouwbare bronnen, zoals de App Store of Google Play.

Ook kun je in de App Store of Google Play reviews lezen bij een app. Soms worden hier nuttige dingen genoemd die ook over de veiligheid van jouw gegevens kunnen gaan.

Je hoeft je gegevens niet te delen 

Je mag zelf kiezen of je jouw gezondheidsgegevens deelt met anderen. Je hoeft dus niets te delen, ook niet digitaal. Je mag het verzoek weigeren als bijvoorbeeld een gemeente of verzekeraar jou vraagt om gezondheidsgegevens te delen.  

Er zijn ook redenen waarom je jouw (medische) gegevens wel wil delen. Bijvoorbeeld omdat je mee wil doen aan een wetenschappelijk onderzoek.  

Weet hoe jouw gegevens gebruikt en verwerkt worden. Als het doel van het onderzoek niet duidelijk is, mag je daar gerust naar vragen.