Digitale zorg beloftes voor mensen met een visuele beperking

Naast concrete producten, wordt er op internet en tijdens bijeenkomsten ook al volop gesproken over digitale zorg beloftes voor mensen met een visuele beperking. Sommige digitale zorg producten zijn nu al verkrijgbaar, soms alleen nog niet in Nederland alleen, anderen zijn nog in ontwikkeling.  

MyEye

Eén van die producten is de MyEye van het Israëlische bedrijf OrCam. De MyEye is een los apparaatje dat op iedere bril gezet kan worden. Dit apparaatje is met een dun kabeltje verbonden met een kastje dat bijvoorbeeld in de broek- of jaszak gedragen wordt. Met MyEye kunnen teksten, een straatnaambord, een bankbiljet, menukaart of computerscherm worden opgelezen door ernaar te ‘kijken’. MyEye kan eveneens objecten of mensen herkennen als deze eenmalig in het systeem zijn gezet. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld een vriend of vriendin met naam aan het systeem toevoegen of een favoriet blikje frisdrank laten herkennen.

eSight

Het bedrijf eSight ontwikkelt een speciale bril met een headset en zogenaamde controller. In de headset – een soort VR-bril -  zit een kleine camera die een live videoverbinding naar de controller stuurt. De controller past deze beelden vervolgens aan om ze beter zichtbaar te maken voor een drager, bijvoorbeeld door te zoomen of door het contrast aan te passen. Dat videosignaal wordt teruggestuurd naar de headset en op led-schermen voor de ogen van de drager geprojecteerd. Volgens de makers worden gebruikers van eSight niet misselijk of draaierig en kan men eSight ook tijdens het lopen of bewegen gebruiken. De eSight is nog niet te koop.

Sunu Band

Nog een innovatieve oplossing waar momenteel aan wordt gewerkt is de Sunu Band. De Sunu Band is een armband met een ingebouwde sonarsensor die gebruikers zogeheten haptische feedback geeft. Het ultrasone geluid dat de Sunu uitzendt, kaatst van objecten terug naar de sensoren in de band. De Sunu kan vervolgens detecteren hoe sterk de terugkerende golven zijn en geeft aan de hand daarvan een vibratie af. Die vibratie wordt sterker of zwakker, afhankelijk van hoe ver weg een object is. Dankzij de Sunu zouden gebruikers makkelijker zelf een wandeling kunnen maken of zelfs hardlopen.

De Sunu kan worden gekoppeld aan een smartphone applicatie. Daar kan onder andere worden ingesteld hoe gevoelig de haptische feedback moet zijn. In de nabije toekomst zou de Sunu app gekopped kunnen worden aan Google Maps, zodat het ook makkelijker wordt om een specifieke route te lopen.