Terug naar home

Kennisartikel

Zelfmeten is weten: gegevens handmatig toevoegen in je PGO

In een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kun je jouw medische gegevens samenbrengen op één online plek. Zo kun je een kopie van je medische gegevens uit het systeem van je zorgverlener(s) in je PGO verzamelen. Dat kan bij steeds meer zorgverleners. Maar wist je dat ook zelf gegevens handmatig kunt toevoegen aan je PGO? 

PGO-gebruiker Terry moet wekelijks zijn bloeddruk bijhouden. Dat doet hij met behulp van een bloeddrukmeter. Vroeger schreef hij de metingen op in een schrift. Nu zet hij de metingen in zijn PGO.

Het voordeel is dat de PGO zijn metingen netjes ordent en in mooie grafieken laat zien. Zo heeft Terry meer overzicht over de geschiedenis van zijn bloeddruk. 

Met een PGO krijg je dus zelf makkelijker en beter inzicht in wat er speelt (of heeft gespeeld) op het gebied van jouw gezondheid. 

Een PGO kun je ook gebruiken om je voor te bereiden op een gesprek met je zorgverlener. Door gezondheidsgegevens handmatig in te voeren binnen een PGO, krijg je meer grip op jouw eigen gezondheid. 

Welke gegevens kan ik handmatig toevoegen in een PGO? 

In de meeste PGO’s kan je verschillende gegevens handmatig toevoegen. Een aantal voorbeelden:  

Zelfmetingen  

Je kunt bijvoorbeeld je gewicht of stemmingswisselingen bijhouden in je PGO, om je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid in de gaten te houden.  

Misschien moet je bepaalde waarden zelf meten, bijvoorbeeld omdat je een chronische aandoening hebt zoals diabetes, waardoor je jouw bloedsuikerspiegel in de gaten moet houden. Of je moet zoals Terry je bloeddruk bijhouden. Al deze gegevens kun je in de meeste PGO’s ook invoeren.  

Totaalplaatje 

Daarnaast kun je jouw PGO inzetten als digitaal overzicht van al jouw allergieën, van de medicatie die je momenteel inneemt, of van de klachten en symptomen die je ervaart. Zo ga je beter voorbereid het gesprek in met jouw zorgverlener(s). 

In sommige PGO’s kun je ook eigen foto’s (bijvoorbeeld van een wond of huidaandoening) en documenten toevoegen. Zo kan je uiteindelijk komen tot een totaalplaatje van jouw gezondheid. 

Kan ik ook automatisch gegevens toevoegen? 

Inderdaad, wat als je al deze gegevens liever niet handmatig toevoegt? Sommige PGO’s kunnen ook met steeds meer (gezondheids)apps koppelen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de gegevens die jouw slimme horloge meet automatisch kunt doorsturen en opslaan in jouw PGO. Deze functie zullen we in de volgende blog belichten. 

Gebruik de PGO-keuzehulp  om de verschillende PGO’s en functies te bekijken en te vergelijken. 

Terry vertelt nog meer over zijn ervaringen met een PGO. Lees het hele verhaal.