10 apps voor mensen met een visuele beperking: vergrootglas, kleurscanner of voorleesapp

Blind of slechtziend? DigitaleZorgGids zocht uit wat apps voor jou kunnen betekenen en kwam op deze 10 apps. De apps herkennen onder meer objecten, lezen afspraken uit de agenda voor of werken als vergrootglas.

DigitaleZorgGids heeft geprobeerd om voor mensen met een visuele beperking een zo volledig mogelijk overzicht met apps te maken. Mis je een app in dit overzicht? Laat dit dan weten aan onze redactie via redactie@digitalezorggids.nl

10 relevante apps voor mensen met een visuele beperking

BeMyEyes


Bij BeMyEyes (iOS | Android) bieden wereldwijd mensen die wel kunnen zien hulp aan mensen die blind of slechtziend zijn. Bijvoorbeeld als je even een paar ogen nodig hebt om te zien of een pak melk nog goed is, welke kleur een jas is, of de lampen nog aanstaan of de weg op een druk perron. Mensen met een hulpvraag kunnen via de noodknop in de app verbinding zoeken met iemand die hulp biedt. Zodra er verbinding is, wordt er een video-verbinding gemaakt zodat men mee kan kijken.

VO Calender of VA Calender


De iPhone app VO Calendar (iOS) is een speciale agenda voor mensen met een visuele beperking. De app kan gebruikt worden om op een snelle en handige manier afspraken in je agenda op te nemen, door deze in te spreken. De app heeft daarnaast extra grote letters en een hoog contrast. VO Calendar is gericht op voice-over gebruikers. Er is ook een iPad-versie, de VA Calendar. Deze is geoptimaliseerd voor slechtziende gebruikers.

Aipoly Vision


Met de app Aipoly Vision (iOS | Android) kunnen gebruikers objecten (laten) herkennen. De app leest hardop voor wat er in het beeld te zien is als een gebruiker de camera op iets richt en op knop onderin het scherm klikt. In de praktijk blijkt de app het ook weleens fout te hebben, maar vaak komt het product wel in de goede richting. Aipoly Vision kan ook gebruikt worden om kleuren te herkennen.

ColorSay


ColorSay (iOS) is een zogenaamde kleuren-scanner. De app is specifiek gericht op (kleuren)blinde gebruikers en is geoptimaliseerd om samen te werken met de voice-over functie van de iPhone. Gebruikers richten de camera op een kleur en horen vervolgens hardop welke kleur dit is. ColorSay kent de kleurnamen in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands, Turks, Russisch, Chinees en Japans.

TapTapSee


Deze app helpt gebruikers eveneens bij het herkennen van producten. Gebruikers maken een foto van een object, een blik soep, een pen of hamer – en TapTapSee (iOS | Android | gratis) vertelt wat er op de foto staat. Een foto wordt gemaakt door twee keer op het scherm te tikken. TapTapSee herkent ook kleuren. De app werkt daarnaast goed met voice-over, zodat gebruikers kunnen laten voorlezen wat er in beeld staat.

Daisylezer


Via de app Daisylezer (iOS | Android) kunnen gebruikers gratis allerlei gesproken kranten, boeken en tijdschriften luisteren die worden aangeboden door het Loket Passend Lezen. De allernieuwste titels zijn nog niet te vinden in de app, maar het aanbod van leesmateriaal is groot. Gebruikers kunnen bladwijzers plaatsen om passages terug te vinden en van kranten en tijdschriften kunt u artikelen in een eigen plakboek opslaan. Daisylezer heeft grote, duidelijke knoppen en kan eveneens bediend worden met voice-over toepassing van uw smartphone.

Brighter and Bigger


Brighter and Bigger (iOS | Android) is in feite een mobiel vergrootglas om teksten van papier te lezen. De camera doet daarbij dienst als leesbril. Via de app kunnen teksten of objecten groter worden gemaakt. Dankzij kleur- en contrastinstellingen is het mogelijk om een tekst zo goed leesbaar mogelijk te maken.

ViaOpta Nav


De app ViaOpta Nav (iOS | Android) kan gebruikt worden om mee te navigeren en maakt gebruikt van de ingebouwde gps van een smartphone. Gebruikers kunnen via de app hun route bepalen en krijgen onderweg updates over waar zij zich bevinden, over de richting en de afstand.

BlindSquare


De betaalde app BlindSquare (iOS) vertelt gebruikers wat er in de buurt is, bijvoorbeeld een bushalte, bibliotheek of restaurant. BlindSquare maakt gebruikt van de ingebouwde gps en kompas van uw toestel. Deze informatie wordt gecombineerd met alle data die bekend is bij FourSquare, een app waarbij gebruikers kunnen inchecken op bepaalde locaties. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld aan de app vragen “Wat is het leukste café binnen een afstand van 200 meter?” of “Waar is het postkantoor?”. 

Bartiméus Zien App


De Zien App (Android) is ontwikkeld door Stichting Bartiméus, een instelling ten behoeve van zorg voor slechtziende en blinde mensen. De Zien app laat gebruikers ervaren hoe het is om een van de vijf meest voorkomende varianten van een visuele beperking te ervaren, bijvoorbeeld staar, glaucoom of maculadegeneratie. Het is mogelijk om verschillende stadia van deze vorm van slechtziendheid te vergelijken. Op deze manier hopen de makers anderen een indruk te geven van hoe het is om met deze aandoening te leven.

Meer weten?

- Bekijk alle digitale zorgdiensten voor mensen met een visuele beperking
- 'Gezondheidapps maken mijn leven makkelijker'

Er zijn nog geen reacties

Reageren