E-consult: veelgestelde vragen

Krijg ik een e-consult vergoed? 

Net zoals je een regulier consult bij je huisarts vergoed krijgt, valt een e-consult ook onder de basisverzekering en wordt dus vergoed. Bij een e-consult met een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een psycholoog of de dermatoloog in het ziekenhuis, kunnen echter andere regels gelden. Dit hangt af van je zorgverzekeraar. Voordat je ervoor kiest om digitaal contact te leggen met een zorgverlener doe je er dus goed aan om te kijken welke tarieven jouw zorgverzekeraar hiervoor hanteert, zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Worden de zaken die in mijn e-consult worden behandeld opgenomen in mijn medisch dossier? 

Je kan ervan uitgaan dat de informatie die je met jouw zorgverlener bespreekt tijdens het e-consult net als bij een regulier consult in de vorm van een samenvatting opgenomen wordt in je medische dossier. 

Welke vragen zijn geschikt voor een e-consult? 

In feite zijn alle, niet dringende vragen of klachten die geen fysiek onderzoek vereisen geschikt om via een e-consult met je zorgverlener te bespreken. Heeft je kind al een paar dagen hoge koorts, dan is het beter om even te bellen in plaats van te wachten tot je e-consult gelezen wordt. Maar ga je over een paar weken op vakantie en wil je vast weten hoe je jouw medicatie het beste mee kan nemen, dan kun je die vraag prima digitaal stellen. 

Het e-consult wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om onderzoeksuitslagen te bespreken. Stel je hebt een bloedonderzoek gehad, dan kan de arts de resultaten van dit onderzoek voor je online klaarzetten, eventueel samen met aanvullende informatie of uitleg. Een e-consult is ook geschikt voor meer leefstijl gerelateerde vragen en coaching, bijvoorbeeld voor advies over afvallen, stoppen met roken of gezonder eten. 

Tenslotte kun je in het e-consult terugkomen op klachten die je eerder in de behandelkamer besproken hebt. Bijvoorbeeld als je eczeem is teruggekeerd of als je last blijft houden van een plekje op je huid. Sommige patiëntapps of –portalen bieden zelfs de mogelijkheid om een foto mee te sturen bij het e-consult.