E-consult: veelgestelde vragen

Krijg ik een e-consult vergoed? 

Net zoals u een regulier consult bij uw huisarts vergoed krijgt, valt een e-consult ook onder de basisverzekering en wordt dus vergoed. Bij een e-consult met een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een psycholoog of de dermatoloog in het ziekenhuis, kunnen echter andere regels gelden. Dit hangt af van uw zorgverzekeraar. Voordat u ervoor kiest om digitaal contact te leggen met een zorgverlener doet u er dus goed aan om te kijken welke tarieven uw zorgverzekeraar hiervoor hanteert, zo komt u niet voor verrassingen te staan. 

Worden de zaken die in mijn e-consult worden behandeld opgenomen in mijn medisch dossier? 

U kunt ervan uitgaan dat de informatie die u met uw zorgverlener bespreekt tijdens het e-consult net als bij een regulier consult in de vorm van een samenvatting opgenomen wordt in uw medische dossier. 

Welke vragen zijn geschikt voor een e-consult? 

In feite zijn alle, niet dringende vragen of klachten die geen fysiek onderzoek vereisen geschikt om via een e-consult met uw zorgverlener te bespreken. Heeft uw kind al een paar dagen hoge koorts, dan is het beter om even te bellen in plaats van te wachten tot uw e-consult gelezen wordt. Maar gaat u over een paar weken op vakantie en wilt u vast weten hoe u uw medicatie het beste mee kunt nemen, dan kunt u die vraag prima digitaal stellen. 

Het e-consult wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om onderzoeksuitslagen te bespreken. Stel u heeft een bloedonderzoek gehad, dan kan de arts de resultaten van dit onderzoek voor u online klaarzetten, eventueel samen met aanvullende informatie of uitleg. Een e-consult is ook geschikt voor meer leefstijl gerelateerde vragen en coaching, bijvoorbeeld voor advies over afvallen, stoppen met roken of gezonder eten. 

Tenslotte kunt u in het e-consult terugkomen op klachten die u eerder in de behandelkamer besproken heeft. Bijvoorbeeld als uw eczeem is teruggekeerd of u last blijft houden van een plekje op uw huid. Sommige patiëntapps of –portalen bieden zelfs de mogelijkheid om een foto mee te sturen bij het e-consult.