Terug naar home

Sietske: Meditation moments en de VGZ Mindfulness app helpen mij om echt rust te nemen.

Avatar Generiek

Sietske

heeft long COVID

Sietske heeft sinds de zomer last van covid. Het lukt haar sinds september niet meer om te werken. Om toch de dingen te blijven doen die ze wil, moet ze erg veel rust nemen. Hiervoor gebruikt zij de app Meditation Moments en de VGZ Mindfulness-app. Door deze apps neemt ze actieve rust: niet slapen en niet op social media, maar mediteren of luisteren naar ontspannende muziek.

Wie is Sietske?

‘Ik ben op 7 juli ziek geworden en twee dagen later is corona geconstateerd. Een week ben ik goed ziek geweest, een flinke griep gehad. Alle coronaklachten heb ik gehad. Na een week dacht ik: ‘ik log weer eens in.’ Ik heb een kantoorbaan waarbij ik 32 uur achter een beeldscherm zit. Mijn reactie op het inloggen was erg heftig: enorme hoofdpijn, duizeligheid en ik kon me niet concentreren.

Tot de zomervakantie heb ik nauwelijks gewerkt, ik ben wel op vakantie geweest en dat ging eigenlijk heel goed. Ik denk omdat ik zoveel rust had. Toen ben ik weer begonnen met werken, maar de klachten werden steeds erger. Sinds september werk ik helemaal niet meer. Ik ben onderzocht door een neuroloog, heb een longonderzoek en bloedonderzoek gehad maar daar is niets uitgekomen.

Een revalidatiearts heeft long covid geconstateerd. Nu ben ik onder behandeling bij een ergotherapeut voor een covid-traject om te kijken wat ik wel kan. Waar ik vooral last van heb, zijn de cognitieve klachten. Hoofdpijn, vermoeidheid en de zogenaamde ‘brainfog’. Daardoor ben ik fysiek dus ook erg snel moe. Ik kan eigenlijk wel alles, zolang het gedoseerd is. Ik kan mijn kinderen best naar school brengen op de fiets of een wandeling maken, maar daarna moet ik echt rust houden. Ik kan alles ongeveer een half uur tot een uur en daarna neem ik weer rust. Plekken met veel prikkels, zoals de supermarkt of winkels, blijft voor mij echt heel lastig.’

Meditation Moments review

‘Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik activiteit en rust moet afwisselen. Rust betekent voor mij écht geen prikkels: op bed, ogen dicht en misschien een muziekje. Nu was ik al bekend met de Meditation Moments-app, die gebruikte ik soms. Maar nu gebruik ik hem vijf keer per dag. De app helpt mij met mediteren of gewoon rust te nemen en op bed rustgevende muziek te luisteren. De muziek is stereo, dus op mijn linkeroortje krijg ik een ander geluid dan op mijn rechteroortje. Hierdoor spreekt het beide hersenhelften aan. Dat werk goed voor mij, want die verbinding is volgens mij door covid verstoord. Soms denk ik wel eens: ‘waarom lig ik hier te rusten. De klachten komen namelijk vaak achteraf. Ik zou nu kunnen werken, maar de dagen daarna kan ik dan helemaal niets. Dus het is best lastig om die verplichte rustmomenten te nemen. De revalidatiearts zei tegen mij dat het belangrijk was om actieve rust te nemen. Dus niet slapen, maar echt rusten.’

VGZ Mindfulness review

‘Ik was al best wel bekend met mediteren en met yoga, dus de mindfulness in de app gebruik ik niet zo veel. Daar ben ik al redelijk ervaren in. Op een gegeven moment miste ik het bewegen heel erg en intensief bewegen ging eigenlijk niet meer. Daarom zijn de yoga-oefeningen in deze app heel erg prettig. Die zijn ongeveer een kwartier of twintig minuten, soms een halfuur. Dat is eigenlijk een laagdrempelige manier van bewegen, en ik kan het fijn op mijn eigen tempo doen. Hele basale oefeningen die heel fijn zijn. Als je nog niet bekend bent met mediteren kan ik mij voorstellen dat de app daar ook heel fijn voor is. En het voordeel is dat deze gratis is en voor iedereen. Ook als je niet verzekerd bent bij VGZ.’

Mijn tips voor jou

  • Coronaplein

    Na ongeveer twee maanden heb ik Coronaplein.nu ontdekt. En daar heb ik veel aan gehad. De webinars zijn heel erg goed. Die moet je echt kijken. Ik kreeg het gevoel dat ik niet alleen was.

  • Magnesiumpoeder

    Ik ben begonnen met magnesiumpoeder. Daar had ik goede verhalen over gehoord en ik heb het gevoel dat het daardoor wat beter gaat. Het is nog niet bewezen, maar het kan ook weinig kwaad. Voor mij werkt het in ieder geval.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Het moet een simpele app zijn. Als je al weinig energie hebt, dan wil je die niet besteden aan het uitzoeken van een app. Dus het moet zo simpel mogelijk zijn. Hoe simpeler hoe beter: let daar vooral op. Een app moet echt een middel zijn en geen doel.

Contact met andere mensen met long (langdurige) covid klachten

Wil met andere mensen die long (lang) covid klachten hebben?
Dat kan via coronaplein van het Longfonds.

Bezoek Coronaplein.