Terug naar home

Jan: Door de Thuismeten app heb ik direct contact met mijn verpleegkundige.

Avatar Generiek

Jan

heeft COPD

Jan is 65 jaar. Hij heeft een ernstige vorm van COPD. Hij blijft fitter als hij oefeningen doet. Met de Thuismeten app houdt hij bij hoe het met hem gaat. En de app motiveert hem meer te bewegen.

Wie is Jan?

'Eerst dachten de artsen dat iets aan mijn hart had. Maar het bleek COPD te zijn. En helaas al in de laatste fase, de meest ernstige vorm. Ik voelde mij benauwd en bewegen ging steeds lastiger. Ook raakte ik steeds sneller vermoeid. Toen begon de zoektocht naar informatie en lotgenoten, mensen die ook COPD hebben. Daarom heb ik mij bij het Longfonds aangesloten. Ik ging naar lokale bijeenkomsten. Dat was heel fijn. Helaas ging ik snel achteruit. Maar gelukkig hebben ze mij in het UMC Groningen goed kunnen helpen met een nieuw type behandeling.

Thuismeten review

Ik heb met de longarts afgesproken om de Thuismeten app te gebruiken. Hierdoor kan ik makkelijk communiceren met de verpleegkundige. Elke maandag vul ik een vragenlijst in. Met vragen over hoe het met mij gaat. De verpleegkundige beoordeelt mijn antwoorden. Bij twijfel belt ze mij meteen.

Iedereen kan de app in principe gebruiken. Je moet het alleen met je eigen longarts overleggen. Door de app hoef je niet steeds een afspraak te maken met je dokter. De app geeft snel advies. Als ik de vragen invul, dan zie ik hoe het écht met mij gaat: was het wel zo erg en hoe zit het nu precies met medicijnen?

Afgelopen week ging het niet goed, ik hoestte een beetje bloed op. Dit heb ik direct in de app gezet. Binnen een uur had ik de verpleegkundige aan de telefoon en anderhalf uur later had ik een middel in huis. De app heeft mij geholpen om op een goede manier om te leren gaan met mijn COPD. Dat geeft rust en een veilig gevoel.’

Mijn tips voor jou

  • Blijf in beweging

    Ga op zoek naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in COPD. Je moet echt je leefpatroon aanpassen.

  • Leer omgaan met benauwdheid

    Daarvoor kun je terecht bij een ademhalingstherapeut.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

‘Ziet de app er professioneel uit en wat zit er achter de app? Als je hem aanklikt in de appstore kan je precies zien wat de mogelijkheden van de app zijn. Vraag je dan goed af of dat is wat je nodig hebt.’

Contact met andere COPD patiënten

Wil je contact hebben met ander COPD patiënten?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Longfonds.

Bezoek het Longforum.