Terug naar home

Emma: Ik kom beter in contact met mijn lichaam door de VGZ Mindfulness App.

Avatar Generiek

Emma

heeft long COVID

Emma is 23 jaar en heeft al lange tijd last van long (langdurige) covid. Een langdurige griep die maar niet over ging. Haar zorgverleners raadde haar de VGZ Mindfulness app aan. Hierdoor komt zij beter in contact met haar lichaam.

Wie is Emma?

‘Ik raakte besmet door mijn oma, zij woont vlak bij ons. In het begin had ik koorts, spierpijn en hoofdpijn. Later werd ik ook nog benauwd. Ik ging elke dag wel naar buiten en ik liep steeds wat verder. Maar het voelde alsof de kracht uit mijn benen was. En ik bleef heel erg moe.

De maanden daarna gingen voorbij zonder dat ik opknapte. In januari ben ik hulp gaan zoeken via de huisarts. Toen ben ik bij de fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtiste terecht gekomen. Zij hebben mij geholpen om meer in balans te komen en om mijn conditie op te bouwen. Maar in mijn conditie zat niet echt vooruitgang. De diëtiste hielp me met meer eiwitten eten.

In mei 2021 heb ik een flinke terugval gehad, met name in prikkelverwerking. Bijvoorbeeld zonlicht en geluiden kon ik moeilijk verdragen. In de zomer ben ik toen even gestopt met alle hulp en dat heeft mij goed gedaan. Trainen en opbouwen werkt voor mij niet. Ik moet echt vanuit rust herstellen. Toen kon ik stappen zetten, vooral qua concentratie. Ik speel bijvoorbeeld graag piano en dat lukt nu veel beter.

De maand voor mijn besmetting heb ik mijn hbo-diploma gehaald. De pre-master waar ik aan was begonnen, is niet gelukt. Ik wil nu zoeken naar een baan voor een paar uur in de week. Ik ga nu elke week naar mijn oma om haar krulspelden in te zetten. Mijn eerste stap richting integratie. Nu wil ik echt weer wat gaan opbouwen.

VGZ Mindfulness review

Mijn ergo- en fysiotherapeut hebben deze app aangeraden. Het helpt mij om de aandacht bij mijn lichaam te houden. Zo helpen de oefeningen mindfull wandelen. De aandacht gaat naar mijn voeten zodat ik rustiger word. Ook de bodyscan heeft mij geholpen bij het creëren van meer rust. En ik leer meer aandacht te hebben voor mijn adem zodat ik beter door adem, ook als ik kortademig ben.'

Mijn tips voor jou

  • Lotgenotencontact

    In het begin heb ik veel gehad aan lotgenotencontact. Vooral erkenning en klachten die ik herkende.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Let goed op of de app voor jou helpt. Als er bijvoorbeeld te moeilijke oefeningen zijn, kan je daar ook van in de stress raken. Zoek iets dat bij je past.

Contact met ander mensen met long (langdurige) covid 

Wil je contact met andere mensen met long (langdurige) covid?
Dat kan via coronaplein van het Longfonds.

Bezoek Coronaplein.