Websites voor borstkankerpatiënten

Hieronder vindt je websites die je kunnen helpen bij borstkanker. Ben je erg tevreden over een bepaalde website die hier niet bij staat? Laat het ons weten via redactie@digitalezorggids.nl.

Zelfhulpprogramma
Het Raboudumc in Nijmegen ontwikkelde een zelfhulpprogramma genaamd ‘Op adem na borstkanker.’ Dit programma is bedacht voor vrouwen die klaar zijn met hun behandeling van borstkanker. Zo’n herstelperiode is volgens de makers voor veel vrouwen namelijk vrij intensief en aangrijpend. Met de zelftest kunnen vrouwen vooraf bekijken of het zelfhelpprogramma hen eventueel kan helpen. Deelname aan het programma kost eenmalig 19,95. Daarvoor hebben gebruikers een jaar toegang tot de site, het daadwerkelijke programma duurt vier maanden. Volgens het Raboudumc zijn er inmiddels al driehonderd vrouwen die deelnemen aan Op adem na borstkanker. 

Het online zelfhulpprogramma 'Op adem na borstkanker' is ontwikkeld door het Radboudumc

De Amazones
De Amazones is een forum voor jonge vrouwen met borstkanker. De site werd opgericht door twee vrouwen die zelf op jonge leeftijd borstkanker kregen en geen specifieke informatie voor jonge vrouwen met borstkanker konden vinden. De Amazones is een actief forum waarop leden met elkaar praten over onderzoek, behandeling, werk en sociaal leven. De site bevat ook veel ervaringsverhalen over thema’s die specifiek bij jonge vrouwen spelen, zoals een kinderwens, relaties of borstreconstructies. 

Borstkanker.nl
De website Borstkanker.nl is de site van Borstkanker Vereniging Nederland (BVN). Deze site biedt betrouwbare informatie en ondersteuning voor mensen die te maken hebben (gehad) met borstkanker. Op de site kan men onder andere hulp vinden bij het maken van (medische) keuzes, bijvoorbeeld voor welk ziekenhuis te kiezen. Via de site kan ook contact worden gezocht met getrainde ervaringsdeskundigen om ervaringen van anderen te horen, en BVN organiseert regelmatig activiteiten. Kijk daarvoor op de Borstkanker agenda

B-bewust
B-bewust is een website van Borstkankervereniging Nederland (BVN) en is er voor iedereen die te maken heeft met borstkanker of als er sprake is van (mogelijke) erfelijke belasting voor borst- en eierstokkanker. Dan wil je de beste behandeling. Daarbij kun je vaak kiezen. In de gesprekken vertelt je arts wat de behandelmogelijkheden zijn. Daarbij komen de voor- en nadelen van elke optie aan bod. B-bewust helpt je om deze gesprekken voor te bereiden. Er zijn 12 verschillende thema’s. Elk thema heeft voorbeeldvragen en biedt een filmpje. Jij kiest welke vragen op dat moment voor jou relevant zijn en stelt je eigen vragenlijst (checklist) samen. Zo kan je zorgverlener de informatie op jouw behoefte afstemmen. De site werd mede mogelijk gemaakt door een financiering van Pink Ribbon. 

Oncokompas
Het digitale platform Oncokompas is niet specifiek gericht op borstkanker, maar in principe op alle vormen van kanker. De site werd ontwikkeld door de Vrije Universiteit in Amsterdam en het VUmc Cancer Center. Oncokompas moet volgens de makers als hulpmiddel bieden bij het leven met kanker. Niet alleen als iemand deze diagnose net te horen heeft gekregen, maar ook in de jaren daarna. De site biedt oplossingen op meerdere gebieden: van fysiek tot maatschappelijk, van financieel tot relaties. Gebruikers vullen een digitale vragenlijst aan en krijgen op basis daarvan adviezen en hulpbronnen aangereikt. Zij kunnen vervolgens zelf bepalen waar ze wel of geen gebruik van willen maken. 

De website Oncokompas biedt oplossingen op meerdere gebieden: van fysiek tot maatschappelijk, van financieel tot relaties

Minder Angst na Kanker
Het Helen Dowling Instituut ontwikkelde het online zelfhulpprogramma Minder Angst na Kanker. De training is gericht op mensen die kanker hebben gehad en regelmatig last hebben van angst voor terugkeer van de ziekte. De zelfhulptraining helpt deelnemers leren leven met de dreiging van een levensbedreigende ziekte als kanker. De training duurt drie maanden en kost eenmalig € 44,-. 

Verwijsgids kanker
De Verwijsgids Kanker werd ontwikkeld door IKNL, het Integraal Kankercentrum Nederland, samen met onder andere KWF Kankerbestrijding, het VUMC en Stichting Kanker.nl. De site helpt bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker op ieder moment na de diagnose. Gebruikers kunnen zoeken op onderwerp, bijvoorbeeld depressie, onvruchtbaarheid, stress of voeding, op type zorg of hulp, bijvoorbeeld fysiotherapeut, rouwbegeleider of seksuoloog of op de naam van een organisatie of zorgverlener. 

Kanker.nl
De website Kanker.nl is eveneens gericht op allerlei vormen van kanker, maar biedt ook speciale borstkankersecties. Bijvoorbeeld de discussie-pagina specifiek gericht op borstkankerpatiënten. Om mee te kunnen discussiëren dient u een account op de site aan te maken, zo blijft de privacy van de andere gebruikers gewaarborgd. Kanker.nl bevat daarnaast een uitgebreide bibliotheek en persoonlijke blogs en verhalen van lotgenoten. Via de site kunnen lotgenoten ook met elkaar in contact komen doordat gebruikers zich als deelnemer op de site aanmelden.

De website Kanker.nl is gericht op allerlei vormen van kanker, maar biedt ook speciale borstkankersecties