Slecht slapen? 8 meditatie apps die je kunnen helpen ontspannen

Heb je het idee dat je slecht slaapt? Wordt je wakker met het idee dat je net zo moe bent als toen je naar bed ging? Maak je jezelf zorgen over je slaap? Mediteren kan dan een oplossing zijn. Op je smartphone staan tegenwoordig veel handige meditatie-apps. Deze apps kunnen je gedurende de dag of net voor het slapen gaan helpen te ontspannen. DigitaleZorgGids zocht in de app stores naar de beste apps van het moment.

Er zijn verschillende soorten meditatie-apps. Sommige apps zijn bedoeld om mensen die al ervaring hebben met mediteren te ondersteunen door middel van muziek of een timer. Andere apps bieden juist volledig geleide meditatie-sessies en zijn daarmee onder andere interessant voor beginners. De DigitaleZorgGids selecteerde een paar van de meest gedownloade en best gerecenseerde ontspanningsapps. 

Headspace is een van de meest bekende meditatie-apps met wereldwijd ruim elf miljoen downloads. De app bestaat uit inspirerende motivatie-video’s, een fijne interface en een prettige, rustgevende stem die je door de sessies heen loodst. De makers willen gebruikers rustig laten wennen aan het mediteren en nemen je stap-voor-stap mee in dit proces. Gebruikers kunnen hun voortgang in de gaten houden in de app. Headspace biedt ook speciale kinder-sessies, voor kinderen van 0 tot 5, 6 tot 8 of 9 tot 12. De app is geschikt voor zowel voor iOS en Android. Het stappenplan voor beginners is gratis, daarna kunnen gebruikers meer uitgebreide programma’s kopen. 

Headspace is een van de bekendste meditatie-apps met wereldwijd ruim elf miljoen downloads

Buddhify staat al maanden in de top tien downloads in Nederland en niet zonder reden: het is een mooi gemaakte en eenvoudig te gebruiken meditatie-app. Je geeft aan hoe je je op dit moment voelt (bijvoorbeeld ‘gestrest’) en wat je aan het doen bent (‘op werk’) en kiest vervolgens een geschikte meditatie-sessie. Deze sessies zijn er al vanaf vijf minuten, maar kunnen ook een half uur duren. In de app zie je een overzicht van de sessies die je hebt gedaan, hoe lang je hebt gemediteerd en hoe het met je gaat. De app is zowel voor iOS als Android toestellen beschikbaar en kost 4,99 (iOS) of 2,49 (Android). Daarvoor heb je ruim tachtig geleide meditatie-sessies tot je beschikking. 

Met Buddhify biedt ruim tachtig geleide meditatie sessies

De Mindfulness App valt op omdat deze app is gemaakt door Nederlandse ontwikkelaars. Ook deze app staat regelmatig tussen de meest gedownloade apps in de App Store. De app is gericht op mensen die willen beginnen met mediteren: tijdens de sessies begeleid een stem je door het meditatie-proces. Zo biedt de app een ‘Warming Up’, een reeks van vijf dagen met mindfulness-introductie oefeningen. De Mindfulness app kost niets en is voor iOS en Android beschikbaar. Mensen die het aanbod van geleide sessies willen vergroten, kunnen een premium abonnement nemen op de app. 

De app Calm bevat net als Headspace een serie opstart-oefeningen: 7 Days of Calm. In die zeven sessies leer je ‘de basis van mindfull mediteren’, aldus de makers. Je kunt daarnaast uit losse, dagelijkse sessies kiezen. Een stem, Tamara, begeleid je door de sessie heen. Je ziet rustgevende beelden van de natuur en hoort geluiden die helpen bij het ontspannen. De basis-versie van de app is gratis voor iOS en Android, voor meer mogelijkheden kun je een maandabonnement nemen voor 10 euro. 

De mooi vormgegeven app Calm bevat zeven sessies die je de basis van mindfull mediteren leren

De app VGZ Mindfulness Coach zien we ook regelmatig terug in de top tien downloads. Deze gratis app van zorgverzekeraar VGZ helpt gebruikers om te leren ontspannen en mediteren door middel van korte oefeningen. In de app kan een vijf weken durend programma worden gevolgd, of gebruik worden gemaakt van losse oefeningen. Je kunt aangeven hoeveel tijd je hebt en de VGZ Mindfulness Coach zoekt een geschikte oefening. Deze app is met name interessant voor mensen die graag naar een Nederlandse stem luisteren tijdens de sessie – vrijwel alle andere ontspanningsapps zijn in het Engels. De app kan gratis gedownload worden voor iOS of Android

De Australische app Smiling Mind biedt allerlei gerichte meditatie-sessies aan. Voor bepaalde leeftijdsgroepen (van 7 tot 9, 10 tot 12, 13 tot 15, 16 tot 18 en volwassenen) en op verschillende locaties (tijdens de sport, in het klaslokaal of op het werk). Je kunt in deze mooi vormgegeven app bijhouden hoe je je voelt en vervolgens een passende sessie kiezen. Er zijn al sessies vanaf twee minuten tot en met zestig minuten. Gratis voor iOS en Android

Met ruim 2,2 miljoen downloads is ook Stop, Breathe & Think het overwegen waard als je op zoek bent naar een app om te helpen ontspannen. Bij het openen van de app krijg je de vraag hoe je je voelt (goed, ‘mweh’, slecht etc.) en wordt er op basis daarvan een suggestie gedaan voor enkele meditatie-sessies. Je kunt ook zelf kiezen uit het overzicht. De app beloont gebruikers, die bijvoorbeeld vijf dagen achter elkaar mediteren of voor 8 uur ’s ochtends een sessie hebben gedaan, met een virtuele sticker. Stop, Breathe & Think is een gratis iOS en Android app, maar kan uitgebreid worden met betaalde pakketten om toegang te hebben tot meer sessies. 

Stop, Breathe & Think beloont gebruikers na het mediteren met virtuele stickers

Er zijn zoals gezegd ook enkele apps op de markt die geen geleide meditatie bieden, maar met name ondersteuning bieden – door middel van geluid of een timer – bij het mediteren. Een voorbeeld daarvan is de app Samsara Timer. Je kunt in deze app instellen hoe lang je gaat mediteren en daarbij passende geluiden selecteren. Gebruikers kunnen daarbij een onderscheid maken tussen geluiden tijdens het opwarmen, de sessie zelf en het afkoelen. De app biedt daarnaast een overzicht van het aantal meditatie-sessies en uren per maand. De iOS app kost 5,99, er is geen Android-versie van beschikbaar.

Er zijn nog geen reacties

Reageren