persoonlijke gezondheidsomgeving 985x375

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving?

Digitale keuzehulp1

Apps en websites die door patiënten en (zorg)consumenten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen worden een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata: van behandeling tot medicatie, onderzoek uitslagen en inentingen.

De verschillen tussen een PGO en het portaal van je zorgverlener

Hoe onderscheid je een PGO van een portaal van je zorgverlener? Ten eerste kun je in je PGO uw gezondheidsgegevens van verschillende zorgverleners verzamelen, dus zowel van je diëtist, als de cardioloog, apotheker of huisarts. Je kan deze gegevens niet alleen bekijken, maar ook beheren, delen en er informatie aan toevoegen. Bijvoorbeeld eigen meetgegevens als je bloeddruk, gewicht of hartslag. Maar ook correspondentie met je arts, zoals e-mails of brieven. In een portaal kan je alleen gegevens bekijken van de zorgverlener die het portaal beheert, bijvoorbeeld je huisarts of het ziekenhuis waar je onder behandeling bent.

Ten tweede moet je jouw PGO zelf kunnen kiezen. Hoewel het digitale portaal van je huisarts of trombosedienst dezelfde functies als een PGO kan hebben, is het verschil dat je zelf niet kunt kiezen welk portaal je wil gebruiken en dit bij een PGO wel kan.

Daarnaast is je PGO een levenslang hulpmiddel: ongeacht waar je onder behandeling bent of als je verhuist. Je kan je gegevens en je PGO altijd meenemen. Jij, of jouw wettelijke vertegenwoordiger, bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.

PGO's met een MedMij-label

Er is al een aantal PGO’s op de markt waarmee je aan de slag kan. Een aantal hiervan hebben wij opgenomen in ons overzicht. Deze PGO’s zijn allemaal nog in ontwikkeling. Een aantal van deze persoonlijke gezondheidsomgevingen heeft al het MedMij-label gehaald. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen jou en mensen die zich vanwege hun beroep met jouw gezondheid bezighouden. Iedereen die aan de strenge eisen van MedMij voldoet, mag het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen op apps, websites of een PGO. Ook zie je het label bij zorgaanbieders of andere gezondheidsprofessionals.

Als je het MedMij-label ziet, dan weet je dat jouw gezondheidsgegevens daar veilig en betrouwbaar uitgewisseld en gedeeld kunnen worden. Het MedMij-label zegt niets over hoe nuttig of handig de functies van een app of website zijn en of deze passen bij jouw situatie en behoefte.

Veilige en vertrouwde uitwisseling van gezondheidsgegevens is echter alleen mogelijk als óók het ICT-systeem van jouw zorgaanbieder het MedMij-label heeft. Omdat momenteel nog geen ICT-leverancier aan de zorgaanbiederskant het label heeft, is het uitwisselen van gegevens op de MedMij-manier nog niet mogelijk. Naar verwachting zullen in de loop van dit jaar nog meer partijen het MedMij-label ontvangen, zowel leveranciers van PGO’s als die van de ICT-systemen van zorgaanbieders.

> Bekijk hier PGO's

> Op zoek naar een persoonlijke gezondheidsomgeving? Start hier de PGO-keuzehulp

Meer weten over een persoonlijke gezondheidsomgeving?

Welke producten zijn er voor persoonlijke gezondheidsomgeving?

Welk digitaal zorgproduct past het beste bij mij?Start productwijzer

Welke zorgaanbieders bieden persoonlijke gezondheidsomgeving aan?

Er zijn in totaal 52 zorgaanbieders die persoonlijke gezondheidsomgeving aanbieden. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Best gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders op ZorgkaartNederland

Biedt uw eigen zorgaanbieder deze digitale zorgdienst aan?

Blogs