Terug naar home

Kennisartikel

4 handige apps die jou helpen bij diabetes

Heb je diabetes type 1? Dan heb je altijd behandeling met insuline nodig, goed afgestemd op wat je eet. Een gezonde leefstijl is ook belangrijk. In dit artikel vind je apps en andere hulpmiddelen die jou kunnen helpen bij je gezondheid. Bijvoorbeeld bij het meten en bijhouden van je bloedsuikerspiegel, wat je eet en hoeveel je beweegt. Deze apps worden aangeraden door mensen die zelf diabetes hebben. Ontdek wat werkt voor jou!

Artikel Diabetes Aanbevelingen

Freestyle LibreLink app en sensor 

De FreeStlyle Libre-sensor is een kleine sensor die je aan de achterkant van je bovenarm draagt. Deze sensor meet dag en nacht automatisch je bloedsuikerspiegel en slaat de meting op.  

Met de FreeStyle LibreLink app zie je op je telefoon welke gegevens de sensor heeft gemeten.  

 • Je ziet duidelijk of je bloedsuikerspiegel omhoog- of omlaaggaat. 
 • Je kunt notities toevoegen. Bijvoorbeeld wat je eet, hoeveel insuline je gebruikt en hoeveel je beweegt.
 • Je kunt in contact blijven met zorgverleners die LibreView en LibreLinkUp gebruiken. Vraag ernaar! 

Lees meer en download de LibreLink app

Contour bloedglucosemeter

Met deze Contour bloedglucosemeter meet je je bloedsuikerspiegel. Andere meters van Contour werken daarnaast met Bluetooth, waardoor je deze kunt koppelen aan je smartphone. Zo kun je met een app de resultaten van je metingen bijhouden en delen met artsen of behandelaars. 

Lees meer over de Contour bloedglucosemeter

Mijn Eetmeter

Mijn Eetmeter is een eetdagboek waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. Overleg met je arts of diëtist op welke manier je dit eetdagboek bij jouw behandeling kan gebruiken. Als je diabetes hebt is het bijvoorbeeld extra belangrijk dat je niet te veel verzadigd vet en zout binnenkrijgt. En dat je genoeg vezels neemt. Kijk in je voedingsstoffenadvies hoe dit bij jou gaat. Je kunt in de app ook je gewicht bijhouden en hoe vaak je beweegt. In de notities kun je bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel noteren. 

Lees meer en download Mijn Eetmeter app 

mySugr app

De mySugr app is een diabeteslogboek. Hiermee houd je je diabetesgegevens bij. Met deze app heb je onder andere: 

 • een eenvoudig en persoonlijk overzicht met je: dieet, medicijnen, inname van koolhydraten, bloedsuikerspiegels en meer 
 • een boluscalculator met nauwkeurige aanbevelingen voor insulinedoseringen (beperkt tot sommige landen bij gebruik van mySugr PRO) 
 • weergave van bloedsuikerspiegels in duidelijke grafieken 
 • geschatte HbA1c in één oogopslag 
 • dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse rapporten die je rechtstreeks met je arts kunt delen. Vraag je arts of hij/zij kan verbinden met jouw app. 

Lees meer en download de mySugr app 

Nelly over FreeStyle LibreLink en Mijn Eetmeter:

“Ik heb al erg lang diabetes. Voor mij is het best wel gewoon geworden. Maar met de komst van de FreeStyle Libre en de Eetmeter app is mijn leven makkelijker geworden. Ik kan nu altijd kijken hoeveel koolhydraten ik eet en hoe mijn bloedsuikerspiegel is. Dat betekent dat ik veel flexibeler ben en met een veiliger gevoel de deur uit ga.”

Lees het hele verhaal van Nelly 

Jouw ervaring telt 

Heb je zelf ervaring met één van bovenstaande apps? Laat het ons weten via dzg@patientenfederatie.nl. We delen graag jouw verhaal via digitalezorggids.nl 

Kijk ook op onze pagina over diabetes

Lees meer 

Digitalezorggids.nl 

Digitalezorggids.nl is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Deze website biedt betrouwbare informatie over digitale zorg en biedt praktische tips. Op de digitalezorggids.nl vind je: 

 • Apps en andere digitale middelen per onderwerp op de pagina’s ‘apps en meer’ Mensen die deze apps gebruiken vertellen over hun eigen ervaringen. 
 • Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). In de 'PGO keuzehulp' kun je een PGO kiezen die bij jou past. 
 • Hulp bij digitale zorg. De pagina ‘hulp bij digitale zorg’ helpt je verder bij vragen als: ‘hoe check ik of een app veilig is?’ of ‘hoe maak ik een online afspraak met mijn huisarts?’.