30 september: finale Nationale Diabetes Challenge

Heeft u weleens gehoord van de Nationale Diabetes Challenge? Deze wandel challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Die stichting zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. EĆ©n van die beweegactiviteiten is de Nationale Diabetes Challenge. Het idee hierachter is om mensen met diabetes op een leuke, laagdrempelige manier in beweging te krijgen en zo gezondheidswinst te boeken.

"Voor sommige deelnemers was in het begin de afstand tot het einde van de straat te ver", vertelt een praktijkondersteuner die een Nationale Diabetes Challenge organiseert in haar praktijk. "Wij zien dat vrijwel iedereen die meedoet met de wekelijkse training binnen vijf weken een uur kan wandelen. Zelfs de patiënten die vooraf zeggen of denken dat niet te kunnen." 

In 16 tot 20 weken wordt er wekelijks één keer gezamenlijk gewandeld. Die wandeling wordt georganiseerd vanuit de praktijk of zorginstelling. Via Whatsapp groepen houden de wandelaars tussentijds contact en delen ze tips en advies uit. Steeds meer deelnemers dragen een activity tracker of gebruiken een stappenteller-app op hun mobiele telefoon, om zicht te houden op hun beweging én de afgelegde route. "Ik vind het wandelen geweldig", vertelt een 63-jarige deelneemster. "Het is niet alleen heel gezellig, ik ben ook een paar kilo’s kwijtgeraakt, hoef minder insuline te spuiten en ik voel me fitter en beter dan ooit." 

Met wekelijks een training, en idealiter nog een of twee keer zelf wandelen per week, worden de deelnemers met kleine stappen voorbereid op de finale in september. Dan lopen zij een vierdaagse tijdens de Diabetes Challenge Week van 27 t/m 30 september 2017. Op Sportcentrum Papendal vindt afsluitend het Nationale Diabetes Challenge Festival plaats. Volgens de organisatie hét festival voor iedereen met diabetes (zowel type 1 als 2). "Ik heb online een wandelschema gedownload en op mijn telefoon gezet", vertelt een andere deelnemer, "Zo kan ik op de dagen dat ik in mijn eentje loop de lat ook steeds wat hoger leggen en steeds wat verder en langer lopen." 

Ook mensen die geen diabetes hebben of niet aan de Diabetes Challenge deelnamen, bijvoorbeeld kinderen, familie of andere supporters, zijn van harte welkom om tijdens de finale 5, 10, 15 of 20 kilometer te wandelen. Iedereen mag zelf kiezen welke route hij of zij loopt. De 5 kilometer route is ook geschikt voor deelnemers met een rollator of rolstoel. Het is ook mogelijk om alleen het festivalterrein bezoeken. 

Een toegangskaartje voor het Nationale Diabetes Challenge Festival kost vijf euro. Meer praktische informatie over het programma, bereikbaarheid en voorbereiding vindt u op de site van de Bas van de Goor Foundation.

Aandoening: Diabetes
17 augustus 2017
30 september: finale Nationale Diabetes Challenge

Er zijn nog geen reacties

Reageren