5 hooikoortsapps die het pollenseizoen inzichtelijk maken

Wie hooikoorts heeft, weet dat het met de lente prijs is. Niezen, hoesten en jeuk. Hoewel de symptomen niet te voorkomen zijn met apps, maken deze programmaatjes wel inzichtelijk wanneer er welke pollen waar zijn. De redactie van Digitale ZorgGids licht er voor u vijf uit.

Hooikoorts zijn allergische klachten aan de luchtwegen. Het immuunsysteem reageert na het inademen van stuifmeel van bijvoorbeeld graspollen. Meestal hebben mensen last van niezen, een loopneus of verstopte neus. Ook kunnen benauwdheid en concentratieproblemen ontstaan, aldus Allesoverallergie.nl. Het pollenseizoen start rond mei en kan tot november duren.

Apps voor hooikoorts zijn behulpzaam

Er zijn talloze apps om u door dit pollenseizoen te loodsen. Daarom beperkt de redactie zich tot de gratis Android-apps die Nederlandstalig zijn, over hooikoorts gaan en drie sterren of meer in Google Play hebben. Zo maken Hooikoortsradar Gratis, Pollennieuws, Hooikoorts & pollen app, Pollenweerbericht, Weer & Radar, Buienradar en Weeronline inzichtelijk welke pollen waar in het land aanwezig zijn. AllerGoGo en CARAT allergie en longtest gaan vooral in op de symptomen die hooikoorts geeft.

Hooikoortsradar, Weer & Radar, Weeronline, CARAT allergie en longtest en AllerGoGo krijgen gemiddeld vier of meer sterren. Wat doen deze apps voor u?

  • Hooikoortsradar Gratis

De Hooikoortsradar biedt meerdere informatievormen over hooikoorts. Een meerdaags verwachtingskaartje en huidige pollenconcentratie in de lucht geven de hoeveelheid pollen weer. Via de functie ‘klachten melden’ kunnen gebruikers aangeven hoeveel last zij hebben van hooikoorts en zien wat de gemiddelde score hooikoortsklachten van alle gebruikers is. Tevens schrijft een bioloog regelmatig een Pollenjournaal voor de app.

> Download Hooikoortsradar Gratis

  • Weer & Radar

Waar Hooikoortsradar zich alleen richt op pollen, laat Weer & Radar meer zien. Naast de hoeveelheid stuifmeel van bomen en grassen in de lucht, is ook het weernieuws zichtbaar. De app geeft onder meer een melding wanneer er noodweer op komst is. Verder is het weerbericht, weernieuws en weerradar te bekijken.

> Download Weer & Radar

 

  • Weeronline

De app biedt net zoals Weer & Radar weersinformatie naast het pollennieuws. Zoals de omschrijving in Google zegt, biedt de app “14-daagse weersverwachting, een buienradar, de 48-uurs verwachting, de gevoelstemperatuur, een weeradvies, een uitgebreide weertekst en de weercijfers.”

> Download Weeronline

  • CARAT allergie en longtest

De CARAT allergie en longtest geeft geen polleninformatie. Wel kunt u een wetenschappelijk bewezen test invullen. Hierdoor wordt de mate van allergische astma- en/of hooikoortsklachten inzichtelijk. De testuitslagen zijn ook te delen met een zorgverlener om de behandeling van bijvoorbeeld hooikoorts te monitoren.

> Download CARAT allergie en longtest

  • AllerGoGo

Ook deze app maakt de mate van hooikoortsklachten inzichtelijk. Het Deventer Ziekenhuis heeft de app speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 7 en 16 jaar. Door op de neus, oren, ogen of mond van het poppetje of een foto van jezelf te tikken, geef je aan hoeveel last je hebt van het lichaamsdeel. Tegelijk geeft de app tips om ergere klachten te voorkomen.

> Download AllerGoGo

Meer lezen? Digitale hulp bij het bereiken van uw gezondheidsdoelen

Er zijn nog geen reacties

Reageren