5 technische middelen die thuis wonen makkelijker maken

Ouderen met een beperking die graag thuis willen blijven wonen, kunnen domotica inzetten als hulpmiddel. Domotica is slimme huisbesturing. Hiermee kunnen mensen bepaalde handelingen weer zelfstandig uitvoeren waar ze eerder hulp bij nodig hadden. Denk aan een douchetoilet, een vertaalcomputer voor dialecten en andere talen, een heupairbag die de kans op een heupbreuk verkleint, een slim matras en een medicijndispenser.

Douchetoilet 

Een douchetoilet heeft een waterstraal die de billen schoon spoelt en een föhn blaast ze weer droog. Dit biedt een comfortabelere houding dan bij het schoonvegen met toiletpapier. En het biedt een betere hygiëne. 

Travis the Translator 

Travis the Translator is een kleine vertaalcomputer die gesproken tekst kan vertalen naar tachtig verschillende talen. Erg handig voor medewerkers of mensen die een andere taal of dialect spreken. Maar ook voor mensen met dementie die terugvallen in hun moedertaal of dialect. 

Heupairbag de Wolk 

De Wolk is een heupairbag die met sensoren voelt wanneer de gebruiker gaat vallen. Binnen enkele seconden blaast de airbag zich op. Zo is het risico op een heupbreuk kleiner. Wanneer de gebruiker is gevallen, ontvangt de contactpersoon direct een melding met GPS-informatie. Zo weet de contactpersoon waar de gevallen persoon is. 

 Slim matras

Een slim matras meet via sensoren de lighouding en beweging van de persoon die in bed ligt. Ook kan het matras ‘voelen’ of er een persoon in bed ligt. Zo kunnen naasten of medewerkers op afstand bijvoorbeeld checken of iemand uit bed is gevallen, dwaalt of in de juiste houding ligt. Een slim matras maakt zorg op afstand makkelijker en geeft de mantelzorger rust. 

 

 Medicijndispenser

Mensen die hun medicijnen soms vergeten, kunnen baat hebben bij een ‘slimme medicijndispenser’. Dit apparaat geeft een geluidssignaal dat de gebruiker eraan herinnert zijn medicatie in te nemen. Als de gebruiker op ‘ok’ klikt, komen de medicijnen eruit. Wanneer de gebruiker de melding blijft negeren, gaat er een seintje naar de mantelzorger of thuiszorg.  

> Bekijk ook Langer thuis wonen met domotica (video)

Er zijn nog geen reacties

Reageren